Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Meggyalázott román emlékművek Hargita megyében, gondosan ápolt magyar emlékművek Neamt megyében

profanat-monument-harghitaNemrég láttam az interneten a Hősök Temetőjének meggyalázott központi emlékművét, pont az Első Világháború centenáriumának ünnepét követően. Normális körülmények közt elítéltem volna ezt a gesztust, de őszintén hirtelen sajnálatot éreztem a Hargita megyei magyarok iránt, hogy ilyen kreténekkel kell együtt élniük.

Mivel sajtótrösztünk Neamt, Hargita és Bákó megyéket öleli fel, nem árt ha a Hargita megyei magyarok egy-egy leckét kapnak ilyen esetekkor. Arra kérjük a magyar szélsőséges elemeket, a magyar politikusokat és főleg a normális magyarokat, hogy olvassák tovább és szembesüljenek a szomszédos Neamt megyei nyers valósággal.eroi-romani-si-maghiari

Akárcsak Csíkszeredában, Karácsonykőn (Piatra Neamt) is létezik hősök temetője és emlékműve. A fronton harcoló magyar hősök karácsonykői sírjához soha nem jöttek el sem magyar politikusok, sem magyar szélsőségesek, sem semmilyen magyar nemzetiségű hivatalosság megemlékezni. mindazonáltal a magyarok ezen sírjait gondosan ápolja Karácsonykő városvezetése a város pénzén, a gyerekek virágot visznek a különböző megemlékezések alkalmával, a hatóságok- a megyeelnöktől kezdve vagy a polgármester a magyar nevekkel felírt sírok előtt mondanak megemlékező beszédet és az egész románság tisztelettel adózik a hősöknek: Ion, Gheorghe, Bálint, István, Ferenc, Antal, akik együtt nyugszanak orosz vagy német, a fronton elesett katonákkal.

Büszke vagyok, hogy karácsonykői vagyok, ahogy eszembe jut, hogy tavaly, nem rongálás, hanem az időjárás miatt egy magyar emlékmű köve leesett és a románok milyen haragosak voltak, hogy a városháza és a temető gondnoksága nem léptek közbe azonnal, hanem csak pár nap múltán került az emlékmű darabja a helyére.

Tudom, hogy egyes magyar szélsőségesek nehezen viselik el, de ez az igazság. A magyar hősöket tisztelik, becsülik és őrzik emléküket még ott is ahová magyarok nem teszik a lábukat. Ha egy olyan vidéken, ahol nem laknak magyarok a magyarság egy szimbólumát megrongálnák, a román hatóságok bűnügyi dossziét nyitnának azonnal és mindent megtennének, hogy a tettes előkerüljön és meg legyen büntetve. Ez nem azt jelenti, hogy a csíkszeredai rongálókon bosszút akarunk állni. Távol álljon tőlünk a bosszúállás. Csupán egy kellemetlen igazságra akarunk rávilágítani. Megrongált emlékművek egy városban nem vallanak valami nagy civilizáltságra. Sajnálatos módon a románok leckét adhatnak az emlékművek megőrzéséből és a hősök tiszteletéből, azok nemzetiségétől függetlenül, a Hargita megyei magyaroknak.

Még éltemben szeretném megérni, hogy a romániai magyarokat tápláló széthúzás megszűnjön és a magyar politikusok és hatóságok ugyanolyan természetességgel és büszkeséggel mondjanak megemlékező beszédet a román emlékműveknél, ahogy a Neamt megyei hatóságok teszik azt a magyar emlékműveknél.

Iosub Robert
Un comentariu la “Meggyalázott román emlékművek Hargita megyében, gondosan ápolt magyar emlékművek Neamt megyében

  1. szakacs istvan

    Cei care fac murdariile alea trebuie pedepsiti. Ce este la Neamt este un exemplu care trebuie urmat si la noi. Trebuie sa incetam cu prostia asta cu etniile. Sa ne lase in pace toti sa ne vedem de viata noastra in liniste. Vrem liniste si pace pentru noi si copii nostrii. Astia ca raduly si csibi barna ne fac numai rau. Terminati o data cu aste.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.