Moștenire de suflet, Ia de Tulgheș

0

Articol disponibil în: Română

“Când ți-e dor de România, poartă-ți ia!”

Așa spune Diana, Diana Husaru, o fetiță de nouă ani, frumoasă și veselă. Diana a moștenit de la bunica maternă, Mariana Onu, dragostea pentru țesăturile românești, dar și una din cămășile familiei, o cămașă specială cu o poveste deosebită.

La începutul anilor 1900, Mihai Olaru din Bicazul Ardelean, străbunicul Marianei Onu, bunica Dianei și întreaga sa familie, aveau să fie numiți în mod forțat în toate documentele Oláh , ca mai toate numele romanești și acesta a fost maghiarizat. Au trecut anii, sora lui Mihai, Măriuca s-a căsătorit la Tulgheș cu Gheorghe Grama, iar viața le-a scris mai departe destinele.

În 1918, toamna târziu, Mihail Oláh aude din sat că se pleacă spre Alba și că de te duci cu ai tăi acolo îți recapeți dreptul la obârșia strămoșească, știa că ceva se schimbase în lume și dorea din tot sufletul să fie parte din acea schimbare. Mihail de 23 de ani, trece muntele, își ia sora, pe Măriuca de 21 de ani și cumnatul Gheorghe, probabil și alți tineri ca și dânșii și pornesc spre Alba. Au mers pe jos mult timp, îi mai lua lumea în căruțe, un întreg neam pleca la Alba Iulia pentru a înfăptui o dorință ce le ardea sufletul. Măriuca era îmbrăcată de sărbătoare, avea pe ea o ie, una cusută chiar de dânsa în vremea când tricolorul le era interzis românilor, vremuri negre de doliu, de asuprire si de jug, cămașa Măriucăi purta însă însemnul curajului și al iubirii de țară, cusut din mărgele, ascuns în faldurile de la încheietura mânecii, tricolorul mergea cu dânsa la Alba Iulia așa cum o însoțise mereu, ascuns în inimă și cusut pe cămăși.

Măriuca a murit la Tulgheș în 1987 povestind urmașilor despre acel drum, despre tot ceea ce au simțit acolo, despre gustul libertății și bucuria de a-și recăpăta numele și identitatea. Mihail Oláh a murit așa cum se născuse, Mihai Olaru.

Sursa: IA Academia Tulgheș

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy