Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Szülőföldön való maradásra és munkavállalásra ösztönöznék a fiatalokat

 

Tegnap, 2019 április 16-án, a Megyeházán került sor a Társadalmi Párbeszéd Bizottságának ülésére, amelyen többek között a pápa május végi látogatásával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg, illetve a megyei munkaerőpiac helyzetét.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megye intézményeinek támogatását és együttműködését kérte azoknak a lehetőségeknek az azonosítására, és nemcsak, amelyek által a fiatalok gyakorolhatnak egy mesterséget, kialakíthatnak egy karriert és nem döntenek a külföldre való távozás mellett, vagy ha el is mentek, visszavágyjanak szülőföldjükre. „Intézményünk hajlandó saját költségvetéséből elkülöníteni alapokat a különböző szakmákban akkreditált képzések megszervezésére, a megyei munkaerőpiacon keresett szakmákra képezni a fiatalokat és munkanélkülieket. Ebben a tekintetben javaslatokat várunk ”- mondta Borboly Csaba, aki hozzátette, hogy a munkanélküliek, illetve a fiatalok mellett azokra a személyekre is oda kell figyelni, akik olyan területekre szeretnék átképezni magukat, mint a mezőgazdaság, turizmus, szezonális tevékenységek. A megyei tanács egy sor programot is elindít alárendelt intézményeken és regionális fejlesztési szövetségeken keresztül, amelyeken keresztül azonosíthatóak a foglalkoztatás lehetőségei, a megye lakosságának foglalkoztatása.

Ugyanakkor a Hargita megyei Tanfelügyelőséggel közösen egy partnerség elindítását is tervezik, amelyen keresztül a diákok, például a nyári vakáció alatt napszámosként dolgozhatnak,így lehetőségük nyílik a felhalmozott ismeretek alkalmazására, és nem utolsó sorban zsebpénzt is kereshetnek. A megyei tanács elnöke felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy más államokban a diák- és hallgatói szövetségek fontos szerepet játszanak ebben a tekintetben, és ezt a modellt át lehetne venni Hargita megyében is.

Május 31-e szabadnap lesz a csíkszeredai iskolákban tanulóknak

A Szentatya csíksomlyói látogatását illetően a Hargita Megyei Tanfelügyelőség arról tájékoztatott, hogy május 31-én szünetel a tanítás a csíkszeredai iskolákban. Tekintve, hogy a diákok 70%-a vidékről ingázik a megyeszékhely iskoláiba, a megyei tanács a tanórák felfüggesztését kérte a pápalátogatásra való széleskörű előkészületek miatt. A megyei tanács elnöke kijelentette, hogy az intézmény szintjén a pápalátogatás előkészítése nagyon összetett. „Igyekszünk minél láthatóbbak lenni, a több, mint 200 rendezvényen keresztül minél több embert szeretnénk vonzani, hogy megismerje megyénket és térségünket. Ebben az időszakban kerül sor a Megyenapokra, a pünkösdi zarándoklatra, a Visit Harghita alkalmazás révén minden szolgáltatás elérhető lesz a turisták és zarándokok számára, sokféle lehetőséget kínálva az időtöltésre”, mondta Borboly Csaba.

Ugyancsak a pápalátogatáshoz kapcsolódik annak a mobiltelefonos alkalmazásnak csütörtökre tervezett elindítása is, amelyen keresztül szálláshelyet kínálnak 100 ezer zarándoknak kultúrházakban, iskolákban, magánházaknál.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük