Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Csíkszereda felkészült a télre

Öt géppel, hétszáz tonna csúszásgátló anyaggal és kilenc alkalmazottal várja a telet az Eco-Csík Kft. A hóeltakarítást végző cég és a csíkszeredai városháza számára “november 15-én kezdődik a tél”. Ez az az időpont, amikorra a szerződés szerint a szolgáltatónak teljes körűen fel kell készülnie.

„A hóeltakarítás csak akkor működhet problémamentesen a városban, ha a város lakosságában partnerekre találunk” – mondta Bors Béla alpolgármester mai sajtótájékoztatón az Eco-Csík Kft. udvarán.

Elmondta, hogy a szolgáltató mindent megtesz annak érdekében, hogy a város közterületein ellássa feladatait, de magánlakosok, bérlői egyesületek segítsége nélkül ez a tevékenység nem lehet teljes mértékben eredményes. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy folyamatos havazás esetén nem várható, hogy öt perc alatt megtisztulnak az utak.

Havazás esetén az első és legfontosabb lépés a csúszásgátló anyagok szórása, majd szükség esetén a hó eltolása.

“A fő közlekedési útvonalak a hóhullás végétől számítva 4 órán belül, a másodlagos utak a havazás vége után 12 órán belül járhatók lesznek. A járdákat és a gyalogátkelőhelyeket a havazást követő 12 órán belül megtisztítják” – mondta Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. vezérigazgatója, aki egyben a lakosság megértését is kérte, hiszen a hóekék csak az út szélén tudják tolni a havat, ha esik a hó.

A havat azokról a helyekről szállítják el, ahol a nagy mennyiségű hó akadályozza a járművek és a gyalogosok közlekedését. Az üzemeltető feltérképezi a problémás helyeket, és jóváhagyásra javasolja a kedvezményezettnek, ezt követően megtörténik a hó felrakása és elszállítása, melyhez a rendőrség támogatására van szükség a forgalomkorlátozás miatt.

„A hóeltakarítás során elsőbbséget élveznek a belvárosi és a lejtős utak, körforgalmak, utcák, majd a városszéli utcák. Tavaly felkerült a prioritások közé Csiba, Erdőalja és Szécseny, így a város szélén sűrűbb lesz a hóeltakarítás” – mondta Bors Béla alpolgármester.

Lázár Péter, a városháza városgazdálkodási osztályának vezetője is városlakók együttműködésének fontosságát emelte ki: „Törvényi kötelezettsége a magánházak és tömbházak lakóinak, hogy csúszásmentesítsék az ingatlanok előtti járdaszakaszokat. A városházának nem az a célja, hogy büntetést alkalmazzon, de mindenkinek meg kellene értenie, hogy el kell végezni a ránk háruló feladatot”.

Az Eco-Csík Kft. műholdas nyomkövető rendszerrel ellátott munkagépeit idén is valós időben lehet majd követni. Az ez-gps.ro honlapon a hotalanitas@szereda.ro felhasználóval és a hotalanitas2020 jelszó használatával tekinthetik meg majd a hóekék útvonalát.

Ebben az idényben a szolgáltató állandó készenléti állapota nem február végéig, hanem március 15-ig, Hargitafürdőn pedig március végéig fog tartani.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.