Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ingyenes szállítás azoknak a diákoknak, akik más településekről járnak iskolába

Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Borboly Csaba: Célunk, hogy tömegközlekedéssel biztosítsuk a Hargita megyei helységek összeköttetését.

Még ha nem is tartozik Hargita Megye Tanácsának hatáskörébe, az intézmény kiemelten kezelte az oktatás területét, és ezeknek a lépéseknek pozitív hatásai voltak, mint az a megyei tanács június 10-i rendkívüli ülésén kiderült. Az első napirendi pont a költségvetés módosítása volt, amire többek között a tanulók szeptemberi és októberi szállítási költségeinek fedezése miatt volt szükség.

A kormányrendelet szerint az ingázó diákoknak nem kell előre megvásárolniuk a közlekedési bérletet, hanem az iskola igazolást állít ki, ami alapján a diákok bérletet kapnak a szállítási vállalatoktól. Az előfizetési ár rendezése később történik meg, a szállítási szolgáltatásokat a cégek számlázzák. A helységen belüli szállítás esetén a költségeket a polgármesteri hivatal, a másik felét az iskola viseli. A helységek közötti közlekedés esetén a költségeket a megyei tanács és az iskolák viselik, a megyék közötti közlekedés esetében pedig a költségeket teljes egészében a Közlekedési Minisztérium viseli. Azok a diákok, akiknek más helységekbe kell ingázniuk az iskolai órákon való részvétel érdekében, ingyenes szállításban részesülnek – mondta Demeter Levente, Hargita megyei tanfelügyelő.

„A megyei tanács bevonása a törvényes kereteken belül a tanulók ingázási költségeinek finanszírozásába az eddigi munkánk elismerését jelenti. Eddig is az emberek mindennapi életének fontos szempontjaira figyeltünk fel. Gondoskodunk arról, hogy a megye tömegközlekedése a jelenlegi előírásoknak megfelelően elérhető legyen. Célunk, hogy stabil és kényelmes tömegközlekedéssel biztosítsuk a kapcsolatot a megye helységei és a régió más helységei között, beleértve a vasútállomásokat és az autóbusz-állomásokat is “- mondta Borboly Csaba.

Sükösd Annamária, a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola igazgatója, a szülői és diáktanács képviselői egyhangúlag kifejezték elismerésüket a nyújtott támogatásért. Mint kijelentették, az így megtakarított összeget, amely havonta több mint 100 lejt tesz ki minden tanulóra, fel lehet használni tanszerekre és / vagy ruházatra.

A megyei tanács elnöke az ülés során utalt arra az adományra, amelyet a fent említett szakközépiskola egy magyarországi vállalattól kapott. Az adomány révén megújul a fodrászati laboratórium, és a társaság tervei között szerepel egy olyan helyszín létrehozása, ahol elektronikus elemeket lehet gyártani, és amelyik ötven embernek adna munkát.

Becze István megyei tanácsos köszönetet mondott az adományért és kijelentette, hogy ez új bizonyíték arra, hogy a szakképzés népszerűsítése jó lépés, amely hozzájárulhat a gazdasági fellendüléshez.

“Az oktatás mindig is kiemelt terület volt, és az eredmények láthatóak. Elősegítjük a szakképzést, foglalkozunk a román nyelv oktatásával, az érettségivel, és az országos képességvizsgával kapcsolatos szempontokkal. Az érettségivel kapcsolatos szempontok engem elsősorban azért érintenek, mert – mint Kiss Tamás szociológus kifejtette – az erdélyi magyar politikai elit egyáltalán nem érdekelt abban, hogy a magyar diákokat hátrányosan megkülönböztessék az érettségi vizsgán “- mondta a megyei tanács elnöke.

Hargita Megye Tanácsa bejelenti az egyháztámogatási program megszervezését, illetve megszavazták a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás tagdíját, amely az utóbbi időben jelentősen hozzájárult programjaival a munkahelyek fenntartásához az idegenforgalom területén.

A Hargita Megyei Tanács szeptember 10-i online ülését a következő címen tekintheti meg:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/356516732396787/
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük