”Nem hagyhatjuk, hogy a bürokrácia felszámolja a helyi vállalkozásokat”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Nem szabad hagyni, hogy a bürokrácia felszámolja a helyi vállalkozásokat” – fogalmazott Korodi Attila parlamenti képviselő április 4-én, hétfőn Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatóján. A parlamenti képviselő elmondta, az elmúlt időszakban több helyi közepes vállalkozó jelezte, hogy az Országos Közpénzügyi Hivatal hozott egy döntést, amelynek értelmében a Közép-Romániai Fejlesztési régióban székelő középvállalkozók – Hargita, Kovászna, Maros, Szeben, Brassó és Fehér megyék – pénzügyeiket a brassói Közpénzügyek Igazgatóságán kell lebonyolítsák. Ez azt jelenti, hogy egy egyszerű papír beszerzéséért egy csíki vállalkozónak 200 km-t kell utaznia.

Egy másik példaként azt említette, hogy egy autó cégre való beíratását szintén Brassóban kell elintézni. Viszont, tekintettel arra, hogy a procedúra a Megyei Rendőrség és a Közpénzügyek együttes hatáskörébe tartozik, az ide-oda utazgatás miatt a beíratás akár 45 napba is beletelik.

„Helyi viszonylatban a közepes vállalkozások teremtik a legtöbb munkahelyet, viszont a mindennapi pénzügyeik intézésének központosítása, gyakorlati megnehezítése sokukat arra késztet, hogy a vállalkozásuk beszüntetésén vagy külföldre való költöztetésén gondolkodjanak. Ezt meg kell akadályoznunk, mert munkahelyek megszűnését vonja maga után” – szögezte le a képviselő, majd hozzátette, Tánczos Barna szenátorral közösen szerdán szerveznek Bukarestben egy megbeszélést, amelyre elhívják az összes képviselőt és szenátort a Közép-Romániai Fejlesztési Régióból, párttól függetlenül. A cél az, hogy májusra alakítsanak ki egy közös álláspontot, amelyet majd a pénzügyminiszter, illetve a miniszterelnök elé visznek.

A parlamenti képviselő beszélt arról is, hogy a helyzettel kapcsolatosan mit nyilatkozott Anca Dana Dragu pénzügyminiszter a múlt héten a parlamentben. A pénzügyminiszter azzal magyarázta a központosítás szükségességét, hogy a középvállalkozók szubjektíven befolyásolják a helyi Közpénzügyek Igazgatóságának működését. Egy olyan technokrata miniszter részéről, aki még ráadásul Brüsszelben is dolgozott, ez a megnyilvánulás elfogadhatatlan és sajnálatos– összegzett Korodi végezetül.

Közreadja az RMDSZ sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy