Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A tanügyi határozatokkal elégedetlen RMDSZ felfüggeszti együttműködését a PSD- vel

 

 

Amíg nem oldódik meg a románnyelv-oktatással kapcsolatos probléma, nem lehet szó együttműködésről jogalkotási projektekkel kapcsolatban a PSD-ALDE-val, írja a digi24.ro által idézett Agerpres.

„Nem az együttműködési protokoll megújításáról van szó. Négy évre írtuk alá, ha meg nem szakítja valaki (az együttműködést- sz.m.) érvényben van. Minden ülésszakban végzünk egy elemzést. Jelen pillanatban azt mondom, hogy amíg meg nem oldódik az elemi osztályokban a románnyelv oktatásának problémája, addig nem nyithatunk új témát. Remélem, a héten ez megoldódik és akkor, természetesen foglalkozunk a törvényhozási prioritásokkal, az övéikkel és a mieinkkel is, beszélhetünk a részletekről. Addig erről szó sem lehet. Mindaddig, amíg meg nem oldódik az augusztusi egyszerű rendelet problémája…”, nyilatkozta Kelemen Hunor a parlamentben, arra kérdésre, hogy a PSD-ALDE-vel kötött együttműködési protokoll érvényben van-e vagy meg kell újítani.

A szövetségi elnök múlt héten Valentin Popa tanügyminiszter leváltását kérte, arra hivatkozva, hogy a tárcavezető két olyan kérdésben – a román nyelv oktatása az elemi osztályokban, valamint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior egyetem egyesítése – sem konzultált az RMDSZ-szel, amelyek rendkívül fontosak a magyar közösség számára.

“A román nyelv oktatása kapcsán azt kértük, hogy sürgősségi kormányrendelettel helyezzék hatályon kívül az augusztusi rendeletnek azt a cikkelyét, amelyet a tanügyminiszter önkényesen, konzultáció nélkül írt meg. Ezt a következő héten kell a kormánynak meglépnie” – nyilatkozta pénteken Kelemen Hunor.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.