Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Új kritériumok az egészségügyi rendszer vezetői pozícióinak betöltéséhez

Az Egészségügyi Minisztérium kérésére Románia kormánya 2022. július 13-án, szerdán jóváhagyta az egészségügyi reformról szóló 95/2006-os törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló rendeletet.

A jogszabály új kritériumokat állapít meg az alapképzéshez és a pozíciók versenyeztetéssel történő betöltéséhez az egészségügyi rendszer minden vezetői kategóriájában: a megyei és a bukaresti közegészségügyi igazgatóságok vezetői, ügyvezető igazgatói és ügyvezető-helyettesei, a mentőszolgálatok vezetői, főigazgatók, orvosigazgatók, főorvos esetében.

A vezetői teljesítmények növelése érdekében az országos helyreállítási terv (PNRR) technikai segítségnyújtási programjában bevezetik az Egészségügyi Világszervezet által kidolgozott képzési programokhoz kapcsolódó minőségi kritériumokat.

Ezen túlmenően az egészségügyi menedzsment területén a folyamatos szakmai fejlődés érdekében a dokumentum bevezeti a 3 éves végzettség szükségességét, az egészségügy vezetői pozícióihoz egy rövid egészségügyi menedzsment vagy egészségügyi szolgáltatás menedzsment szakon, amelyet jóváhagyott az Egészségügyi Minisztérium, az egészségügyi miniszter rendeletében meghatározott kritériumok alapján.

A dokumentum rendelkezik továbbá a kórházi menedzserek mandátumának az igazgatótanácsok (amelyek az orvos igazgatóból, az ellátási igazgatóból és a gazdasági igazgatóból állnak) mandátumának az összehangolásáról, a hatékony gazdálkodás folyamatos biztosítása érdekében. Jelenleg a kórházvezetők megbízatása négy évre szól, míg az igazgatótanácsok szerződése legfeljebb három évre szól, ami nehézségeket okoz.

Az Egészségügyi Minisztérium humánerőforrás-politikai és implicit módon az országos helyreállítási tervben foglaltaknak koherens végrehajtása érdekében az Országos Egészségügyi Szolgáltatások Menedzsment Intézetének létrehozását tervezik, amely jogi személyiséggel rendelkező, az Egészségügyi Minisztériumnak alárendelt közintézmény. Az intézet a Bukaresti Egészségügyi Közegészségügyi, Menedzsment és Fejlesztési Iskola átszervezésével jön létre.

„Radikális és sürgős változtatásra van szükség a rendszerben a vezetői pozíciók betöltésében. Az egészségügyi rendszer alacsony teljesítményét és hatékonyságát a lecsökkent adminisztratív és vezetői kapacitás, a munkaerőhiány és az egészségügyi menedzsment területén a szakmai képzések korlátozottsága is okozza” – mondta az egészségügyi miniszter, prof. dr. Alexandru Rafila.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.