Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Új adag monoklonális antitestek érkeztek Hargita megyébe. Ki jogosult erre a Covid elleni kezelésre?

Az Egészségügyi Minisztérium 2021. november 2-án, kedden 7500 adag monoklonális antitestet utalt ki 147 SARS-Cov-2-vel fertőzött betegeket kezelő kórházaknak.

66 adagot osztottak ki Hargita megyének: 6 adag jutott a gyergyószentmiklósi, 40 a csíkszeredai, 20 pedig a székelyudvarhelyi kórháznak.

A gyógyszereket az Európai Bizottság és a gyártó cég között megkötött SANTE / 2020 / C3 / 091 keretmegállapodás alapján vásárolták meg, a forrásokat ez év szeptemberében az állami költségvetési tartalékból utalták ki.

Cseke Attila ideiglenes egészségügyi miniszter kérésére a Fertőző Betegségek Bizottsága tájékoztatót készített az egészségügyi szakembereknek e gyógyszerek beadásának módjáról, amelyet az Egészségügyi Minisztérium eljuttatott minden egészségügyi egységhez, amely kapott a gyógyszerből. Sőt, az Egészségügyi Minisztérium Fertőző Betegségek Bizottságának elnöke, Dr. Virgil Musta a múlt héten videokonferenciát tartott a gyógyszert beadó orvosokkal, amelyen elmagyarázta a beadás módját és válaszolt a kérdésekre.

“A monoklonális antitestek innovatív gyógyszerek, amelyeket a betegség enyhe és közepesen súlyos formáiban alkalmaznak. Helyesen alkalmazva ezek a gyógyszerek sikeresen megakadályozzák a súlyos szakaszokba való átmenetet. Ez egy esély arra, hogy csökkentsük az intenzív osztályokon történő kórházi kezelések számát. Emiatt arra kértük a Szakbizottság vezetőségét és az EM képviselőit, hogy maximálisan vegyenek részt a hasznosításukban. Felszólítom továbbá a háziorvosokat is, akiknek fontos szerepük van e terápiák leendő kedvezményezettjeinek kategorizálásában és eligazításában” – mondta Cseke Attila egészségügyi miniszter.

Romániában a SARS-CoV-2 vírusfertőzés kezelési protokollja szerint monoklonális antitest – infúziós oldat alkalmazását a betegség enyhe és közepesen súlyos formáiban szenvedő, oxigént nem igénylő és a Covid-19 súlyos kifejlődésére hajlamos jelentős kockázati tényezőkkel rendelkező betegeknek adják, lehetőleg a tünetek megjelenését követő első 3-5 napon belül. A monoklonális antitestek hatékonysága a betegség kezdete utáni lehető legkorábbi, de legkésőbb az első 7 napon történő beadástól függ.

JOGOSULTSÁGI FELTÉTELEK – kumulált kritériumok: 1,2,3 és a kockázati tényezők közül legalább egy:

1.Hozzájárulás aláírása

2.Enyhe megbetegedési forma, SO2> 93%, oxigén támogatás nélkül

3.Monoklonális antitestek beadása a tünetek megjelenésétől számított 7 napon belül

4.A betegség súlyos formájának kifejlődését elősegítő kockázati tényezők (előnyben vannak a több kockázati tényezővel rendelkező személyek)

5.életkor > 65 év

6.BMI > 30 kg/m2

7.Súlyos szív- és érrendszeri betegség, szívelégtelenség NYHA 4, közelmúltbeli szívinfarktus, súlyos ischaemiás szívbetegség

8.B.P.C.O.

9.1-es típusú diabetes

10.Immunszuppresszív terápia – biológiai terápiák

11.Szerv- vagy csontvelő-transzplantált betegek

12.Kezelés alatt álló neoplazmában vagy haemopathiában szenvedő betegek

13.AIDS

A betegek monoklonális antitestek beadására való irányításában a háziorvosnak fontos szerepe van.

A fertőző betegségek bizottságának ajánlása szerint a gyógyszerek a kórházi gyógyszertárba kerülést követően előzetes klinikai-biológiai kivizsgálás után a kórházban vagy a háziorvosi rendelőkben is beadhatók a betegeknek.

A gyógyszerek beadása 3 helyen történik:

1.Egynapos kórházi beutalással

2.Az ügyeleti szobában

3.A sürgősségi fogadóegységekben

A fertőző betegségek bizottságának ajánlásai az adminisztrációs folyamat hatékony lebonyolítására:

-A monoklonális antitestek beadási folyamatának megszervezése a kijelölt kórházak szintjén.

-A háziorvosok tájékoztatása minden lehetséges csatornán, a jogosult betegek kritériumairól és az adminisztrációs kritériumoknak megfelelő SARS-Cov-2 fertőzésben szenvedő betegek áramlásáról.

-A minősített személyek háziorvos általi kategorizálása a krónikus patológiák kritériuma szerint

-A jogosult betegek tájékoztatása a háziorvosok által készített besorolás szerint a kezelés, mint terápia igénybevételének lehetőségéről és feltételeiről betegség esetén és az első tünetet követő első 5 napon belüli vizsgálat.

-A jogosult beteg elküldése a kijelölt kórházba a monoklonális antitest beadására
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.