Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Új intézkedések Romániában a pozitív omikron esetek után: zöld igazolvány és utas nyomonkövetési dokumentum

 

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter és Raed Arafat, az Országos Vészhelyzeti Osztály (DSU) vezetője december 5-én, vasárnap új intézkedéseket jelentett be az omicron fertőzés megelőzésére Romániában.

A Romániában omicronnal fertőzött két személy otthoni elkülönítésben van és tünetmentesek.

Szóba került, hogy az omicron terjedésének korlátozása érdekében az EU-n kívüli országokból érkező román és uniós állampolgárok csak 48 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-teszt felmutatásával léphetnek be Romániába. Azok, akik nem kaptak védőoltást, tíz napos karanténba kerülnek.

A többi EU-tagországból érkezőknek továbbra is be kell mutatniuk a védőoltást, a betegségen való átesést vagy az utazás előtt legkésőbb 72 órával kapott RT PCR teszt negatív eredményét igazoló zöld bizonyítványt.

Azok a piros zónás EU-tagállamokból érkező oltatlan személyek, akik az elmúlt hat hónapban nem estek át a koronavírus-fertőzésen, 10 napos karanténba kerülnek.

14 napos karanténba kerülnek azok az oltatlanok is, akik az elmúlt hat hónapban nem estek át a koronavírus-fertőzésen és nem mutatnak fel a határon egy 72 órásnál nem régebbi negatív RT-PCR-tesztet.

A beoltott személyekre vonatkozóan nincs további intézkedés, egy kivétellel: az EU-n kívüli országokból érkező oltottaknak PCR-tesztet kell bemutatniuk.

Az intézkedés bevezetésének időpontját a CNSU határozza meg, valószínűleg hétfő, december 6-a lesz ez a dátum.

Raed Arafat ugyanakkor bejelentette, hogy a Romániába beutazó személyeknek ki kell tölteniük egy nyomonkövetési formanyomtatványt- PLF (Passenger Locator Form). A nyomtatványt december 20-tól alkalmazzák.

A nyomonkövetési formanyomtatvány (PLF) űrlapjait a közegészségügyi hatóságok használják az érintkezés nyomon követésének megkönnyítésére, ha az utasok fertőző betegségnek vannak kitéve repülőn, hajón (körutazás/komp), vasúton, buszon vagy autón. Az utazók által a PLF-ben közölt információkat a célországok közegészségügyi hatóságai felhasználhatják az utazókkal való gyors kapcsolatfelvételre, az utasok és kapcsolataik egészségének védelme, valamint a betegség további terjedésének megakadályozása érdekében.

Azok az országok, amelyeknek ki kell tölteniük a PLF-et, jelenleg papíralapú nyomonkövetési űrlapokat használnak, vagy országos online rendszereket fejlesztettek ki. A COVID-19 világjárvány fényében webalkalmazást fejlesztettek ki az európai digitális utas- nyomonkövetési űrlaphoz (dPLF).
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.