Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Görögország területére történő belépés új feltételei

A Külügyminisztérium közli, hogy a görög hatóságok a COVID-19 járvánnyal összefüggésben felülvizsgálták a Görög Köztársaságba való belépés feltételeit. Az új intézkedések 2021. április 19-én léptek hatályba, és 2021. április 26-ig érvényesek minden utazási kategóriára, ideértve a turisztikai célokat is.

Így az Európai Unió tagállamainak, a Schengeni Megállapodás tagállamainak állampolgárai, valamint az Egyesült Arab Emírségek, Izrael, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, Szerbia, az Amerikai Egyesült Államok állampolgárai vagy az ezekben az államokban állandó lakóhellyel rendelkező személyek közúton léphetnek be a Görög Köztársaság területére – a Kulata-Promachonas és Makaza-Nymphaea határátkelőhelyeken keresztül (a két határátkelőhelyen 07:00 és 23:00 óra között lehetséges a belépés), vagy légi úton, a következő feltételekkel:

– negatív PCR típusú molekuláris teszt bemutatásával, amelyet legkésőbb 72 órával a görög területre történő belépés előtt végeztek;

– a COVID-19 elleni oltás bizonyítékának bemutatása, feltéve, hogy a második dózis óta legalább 14 nap telt el. Az oltást igazoló dokumentumot angol nyelven kell megírni;

– a PLF űrlap (Passenger Locator Form) kitöltése a https://travel.gov.gr weboldalon keresztül, legalább 24 órával az utazás előtt, függetlenül a származási államtól.

A Görög Köztársaságba tengeri úton történő belépés tekintetében a görög hatóságok ideiglenes korlátozást vezetnek be a magántulajdonú, kedvtelési célú vízi járművek, kereskedelmi hajók és óceánjáró hajók számára, függetlenül attól, hogy ezek milyen felségjel alatt érkeznek, bármely földrajzi térségből érkezzenek, valamint utasaik partraszállására nézve.

A görög hatóságok által közölt információk szerint továbbra is hatályos azon intézkedés, hogy a határtákelőhelyeken szúrópróbaszerűen gyorstesztet végeznek.

A Külügyminisztérium ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a görög hatóságok által a COVID-19 járvánnyal összefüggésben elfogadott minden egyéb korlátozás (lockdown, maszk kötelező viselése, megyék közötti forgalmi korlátozások, kijárási korlátozások bizonyos időintervallumban, stb.) érvényben marad.

A Külügyminisztérium megismétli a román állampolgároknak címzett ajánlást, miszerint a külföldi utazás előtt alaposan tájékozódjanak, és szigorúan tartsák be a COVID-19 járvány kapcsán alkalmazandó intézkedéseket.

A Külügyminisztérium emlékeztet arra, hogy a román állampolgárok konzuli segítséget kérhetnek az athéni román nagykövetség telefonszámain: 0030 210 6728879; 0030 210 6744544 vagy Románia szaloniki főkonzulátusán: 0030 2310 340088, a hívásokat a külföldi román állampolgárok kapcsolattartó és támogató központjához (CCSCRS) irányítják, és a Call Center üzemeltetői állandó jelleggel átveszik.

Emellett azoknak a román állampolgároknak, akik nehéz helyzetben vannak, rendkívüli helyzetben vannak, rendelkezésükre áll a Görög Köztársaságban működő román diplomáciai képviselet állandó telefonszáma: +306978996222 és Románia szaloniki főkonzulátusának telefonja: + 30 6906 479076.

A Külügyminisztérium a következő internetes oldalak megtekintését is ajánlja:
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük