Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Új energetikai támogatási intézkedések. Hogyan történik a felső határ megállapítása és a kompenzáció

A kormány január 21-én, pénteken tette közzé az energiafogyasztók támogatásáról szóló sürgősségi kormányrendelet- tervezetét a felső határ megállapításáról és kompenzációról.

A dokumentum szerint a lakossági fogyasztók részére – villamos energia esetén legfeljebb 0,291 lej / kWh, és földgáz esetén a fogyasztó szolgáltatói szerződése földgáz- árösszetevő értékének 40%-áig terjedő egységnyi kompenzációt javasolnak.

A támogatási rendszerhez kapcsolódó összegek rendszeresítése érdekében a villamosenergia-/földgáz- szolgáltatók kötelesek 2022. április-június hónapban a hatályos szabályozás szerint megállapított leolvasások mellett a háztartási mérőindexet is leolvasni a fogyasztóknál, és elküldeni a villamosenergia-/földgáz-szolgáltatóknak a mérési adataikat annak érdekében, hogy a támogatási rendszert minden fogyasztási határon belüli lakossági fogyasztóra alkalmazni lehessen:

  • 2500 kWh villamos energia, egyenlő részletekben osztva;
  • 1500 m3 földgáz kWh-ban kifejezett egyenértéke 10,6 kWh/m3 konverziós tényezővel, egyenlő részletekben osztva.

A jelen sürgősségi rendelet rendelkezéseinek alkalmazása során a villamos energia és a földgáz ár felső határának megállapítása lakossági fogyasztók számára az alábbiak szerint történik:

  1. a) a villamos energia végső számlázott ára maximum 0,8 lej/kWh;
  2. b) a földgáz végszámlás árának felső határa 0,31 lej/kWh.
  3. február 1. és március 31. között a villamos energia és a földgáz ára a nem lakossági fogyasztók számára is korlátozva van, az alábbiak szerint:
  4. a) a villamos energia végső kiszámlázott ára legfeljebb 1 lej/kWh;
  5. b) a földgáz végső számlázott ára maximum 0,37 lej/kWh.

A felső határok a végső fogyasztó számára kiszámlázott végső árat jelentik, beleértve:

  1. a) villamos energia esetében – a villamos energia árösszetevője, a jövedéki adó, a szabályozott átviteli és elosztási tarifák, a rendszerszolgáltatások, a zöld tanúsítványok, a nagy energiahatékonyságú kapcsolt energiatermelés hozzájárulása, az ellátási költségek és az áfa;
  2. b) földgáz esetében – földgáz árelemei, szállítási költség, tárolási díj, jövedéki adó, elosztási díj, szolgáltatási költség és áfa.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.