Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Kós Károly Szakközépiskola új tanműhelye a minőségi szakoktatás szolgálatában

 

Befejeződött a csíkszeredai „Kós Károly” Szakközépiskola műhelyeinek építése. Az önkormányzat szakképzési rendszerfejlesztési célkitűzéseinek szerves részét képezi az a 6,3 milliós beruházás, amely azzal a céllal valósult meg, hogy négy különböző szakma gyakorlati képzésén keresztül biztosítsák a tanulók szakképzését.

fotó: Csíkszereda Városháza/Facebook

 

Csíkszereda Taploca városrészében a Kájoni János, Kós Károly és Venczel József szakközépiskolák esetében több beruházás valósult meg az elmúlt időszakban, külső forrásból és saját költségvetésből egyaránt. Ezek a beruházások azzal a céllal történtek, hogy a tanulók minőségi képzésben részesüljenek különböző szakterületeken. Ezeket a beruházásokat Korodi Attila polgármester és Sógor Enikő alpolgármester mutatta be a taplocai iskolai helyszínen szervezett sajtótájékoztatón.

Az Európai Unió és Románia kormánya társfinanszírozásával 2021 nyarától korszerű és felújított épületekben tanulnak a Kájoni János és a Venczel József középiskolák diákjai. „Nem csak külső forrásokra támaszkodtunk. Figyelembe vettük a rövid távon támogatható iskolák prioritásait is, így sikerült a „Venczel József” Technológiai Líceum tanműhelyébe korszerű eszközöket és berendezéseket vásárolni, valamint saját forrásból a fűtési hálózatot javítani” – emlékeztetett a polgármester.

A Kós Károly Szakközépiskola új tanműhelye is régi vágya az intézménynek és a városnak: alapjai még 2008-ban megépültek, a munkálatok azonban abbamaradtak. Újabb nekifutásra a csíkszeredai Equartis Architects Kft. tervei alapján a bukaresti Niliten Construcții Kft. fejezte be az építést. A szerkezet kivitelezését megelőzte a régi alapok megerősítése, és a folyamat a tanműhelyek felszerelésével zárult. A 921 négyzetméter alapterületű új épületben létrejött egy-egy tanműhely a famegmunkáló, az épületgépész és a kőműves szakma gyakorlati alapjainak elsajátítására, továbbá kialakítottak egy informatikai laboratóriumot is – számolt be a részletekről Sógor Enikő. Mint mondta, az épület már csak arra vár, hogy az itt tanuló közel 500 diák használatba vegye.

Szén János, az intézmény igazgatója szerint minden bizonnyal öröm lesz a tanulóknak is ilyen körülmények között tanulni, dolgozni. A 6,3 millió lej összköltségű beruházást az Európai Unió 5,29 millió lejjel, az állami költségvetés pedig 809 ezer lejjel támogatta. A város saját hozzájárulása 201 ezer lej volt.

A jelenlegi problémák mellett a hosszú távú folyamatok is fontosak, mert ezek határozzák meg a szakmai képzés minőségét és hosszú távú fejlődését – hangsúlyozta Korodi Attila, a város polgármestere. Egy önkormányzati struktúrákból, oktatási intézményekből, magáncégekből és gazdálkodó szervezetekből álló, 21 tagú konzorcium vezetőjeként Csíkszereda Polgármesteri Hivatala csaknem 100 millió lej értékű projektet nyújtott be az Országos Helyreállítási Terven keresztül a taplocai iskolaközpont fejlesztésére. A projekt a szakképzés erősítését, valamint a duális szakképzés fejlesztését szolgálja.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.