Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Fontos újdonságok a 2022-es roncsautó programban: két autó selejtezhető, plusz bónusz jár a 15 évnél idősebb járművekre

A Rabla Clasic és a Rabla Plus programok február elején indulnak, és 2022-ben 1,2 milliárd lej költségvetés áll rendelkezésre – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter január 13-án, csütörtökön. A két program megvalósítását első alkalommal tervezik három évre. A kedvezményezettek két 15 évnél idősebb autót is leadhatnak.

A miniszter első hírként említette az eddigi egy helyett két régi jármű átadásának lehetőségét, valamint további 1500 lej értékű bónuszt a 15 évnél idősebb és az Euro 3 ill. az alatti alacsonyabb szennyezési normával rendelkező járművek esetében.

Így a Rabla Clasic-on keresztül történő autóvásárlásért 6000 lejes selejtezési prémiumot kaphatnak majd a programban résztvevők, amihez 15 évnél régebbi autók esetén 1500 lejes régiségi bónusz jár. Egyetlen leselejtezett autó után így 7500 lej jár egy új, hagyományos motorral szerelt jármű vásárlására.

Két autó selejtezése esetén az állam által odaítélt összeg elérheti a 12.000 lejt, ami az AFM szerint 9000 lejes selejtezési prémiumot és két, egyenként 1500 lejes régiségi bónuszt tartalmaz.

Idéntől a selejtezéshez a járműnek legalább hat évesnek kell lennie a gyártás vagy az első romániai regisztráció időpontjától számítva.

A Rabla Plus esetében egyetlen jármű selejtezésekor a programba beiratkozottak 45 ezer lejes ökojegyet és 15 évnél idősebb autókra plusz 1500 lejt kaphatnak majd. Az állam által odaítélt összeg így eléri a 46.500 lejt. Plug-In Hybrid járműre 20.000 lejes ökojegyet és 1500 lejes ökoutalványt kaphatnak az érdeklődők. A Kormány által odaítélt összeg ebben az esetben eléri a 21.500 lejt.

Két jármű leselejtezése esetén a program 45.000 lejes ökojegyet tartalmaz, amelyhez 3000 lejes selejtezési prémium és adott esetben egyenként 1500 lejes ökobónusz jár. Így a Kormánytól kapott maximális összeg elérheti az 51.000 lejt.

Plug-in hibrid járműért az érdeklődők a környezetvédelmi miniszter tájékoztatása szerint 20.000 lejes ökojegyet, plusz 3000 lejes selejtezési prémiumot és két darab, egyenként 1500 lejes régiségi bónuszt kaphatnak, ha a kiselejtezett autók 15 évnél idősebbek. Így elérhetikaz állam által odaítélt maximum 26.000 lejes összeget.

Fontos megjegyezni, hogy az idei évtől a Rabla Pluszban való részvétel feltétele legalább egy régi jármű selejtezése.

„A roncsautó program elérte felnőttkorát, idén 18 éve indult, és jelentős mértékben hozzájárult a járműpark megfiatalításához, több mint 700 ezer autót vásároltak ebben az időszakban. Első alkalommal tervezzük, hogy a gyártók, importőrök és autókereskedők szövetségeivel folytatott konzultációt követően három évre valósítjuk meg ezeket a programokat, így biztosítva a kiszámíthatóságot az e területre vonatkozó közpolitikák végrehajtásában, és a várható eredmény legalább 250.000 darab jármű forgalomból való kivonása, amelyek 2026-ra 15 évnél régebbeik lennének” – mondta Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának elnöke, Fülöp Lóránd-Árpád ugyanakkor kifejtette, hogy „2022-ben lesz informatikai rendszerünk a RABLA Clasic-ba vagy a RABLA Pluszba beiratkozó jogi személyek számára, mert a helyi hatóságokat is kell ösztönözni a zöld és az ökomobilitás vásárlására. Ha a számokat nézzük, 2021-ben magánszemélyek 8500, jogi személyek 7728 személygépkocsit vásároltak a RABLA PLUS-nál, ezek a számok a románok érdeklődését jelzik a környezetbarátabb autók vásárlása iránt. A RABLA programba való beiratkozás iránt érdeklődő polgároknak tudniuk kell, hogy a programban részt vevő használt jármű életkorának legalább 6 évnek kell lennie az első romániai regisztráció dátumától számítva, szemben a jelenlegi 8 évvel. Ugyanakkor a jogosultsági küszöbhöz és az ökobónusz megszerzésének küszöbéhez kapcsolódó CO2 / KM kibocsátási mennyiségek értékei 5 grammal csökkennek.”

További változás a Rabla Clasic programban, hogy a regisztrációs jegy érvényességi ideje a kiállítástól számított 300 nap lesz, szemben a jelenlegi 240 nappal. Emellett megszűnik a használt gépjármű selejtezési/kijelentési 60 napos határideje, az új járműről szóló számla kiállításáig lehetőségük van a selejtezésre/törlésre a jelentkezőknek.

források: Economica.net, digi24.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.