Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hírek az Európai Unión belüli digitális zöldigazolványok bevezetéséről

 

A digitális zöldigazolványokat, amelyek megkönnyítik a szabad mozgást az Európai Unióban (EU), a COVID-19 járvány idején, Romániában a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) támogatásával valósítják meg. Az intézményünk által kifejlesztett technikai megoldás összekapcsolódik a többi EU-tagállam által alkalmazott megoldással, hogy lehetővé tegye a tesztelés vagy a karantén korlátozásainak megszüntetését a határátkeléskor.

Az igazolványok QR-kódot tartalmaznak, és megtekinthetők vagy letölthetők egy biztonságos internetes portálról. Bárki, aki oltást kapott a COVID-19 ellen, aki felépült ebből a betegségből, vagy akinek az elmúlt 72 órában negatív eredménye volt a COVID-19-re, ingyenesen letöltheti a digitális zöldigazolványt. Az igazolványok nyomtatott formában is használhatók.

Az európai szinten felállított technikai munkacsoport szakértőivel folytatott konzultációt követően továbbfejlesztették a technikai megoldást, amely tartalmaz egy webalkalmazást tanúsítványok előállításához és egy okostelefonos alkalmazást (Android) az országban kiállított vagy más államok által kiállított igazolványok ellenőrzéséhez. Az igazolványban szereplő QR-kód azonosító információkat (név, vezetéknév és születési dátum), valamint digitálisan aláírt alapvető orvosi információkat tartalmaz az adatok hitelességének garantálása érdekében. A dokumentumok meg fognak felelni a személyes adatok védelmére vonatkozó minden szabálynak, és felhasználhatók a határátkelőhelyen, az egyéni személyi okmány kíséretében.

Eddig a zöldigazolványok bevezetésének határideje európai szinten 2021 július eleje.

Így májusban európai szinten összekapcsolási tesztet hajtanak végre a tagországok és az európai átjáró (DGCG) között, amely központosítja és adminisztrálja a tagállamok nyilvános kulcsait a digitális zöldigazolványok aláírásának ellenőrzése céljából, Románia számára ez a nap május 21. a tervek szerint.

Május 6-án az STS digitális zöldigazolvány tesztet küldött az európai technikai támogató csoportnak, hogy ellenőrizze, hogy az egyes országok hogyan hajtják végre az előállításuk és ellenőrzésük folyamatát. A tagországok sikeresen igazolták és érvényesítették azokat.

Az információkat a STS Sajtóirodája közölte
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük