Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Parajdon modern bölcsőde épül PNRR (Országos Helyreállítási Alap) finanszírozással

 

Összesen 68 940 976 lej értékű finanszírozási szerződést írt alá kedden Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és köz-munkálatokért felelős miniszter öt új, korszerű és környezetbarát bölcsőde építésére.

„Ezek hozzáadódnak ahhoz a 113 bölcsődéhez, amelyek európai forrásból, helyreállítási alapon keresztül történő finanszírozású építésére már aláírtuk a szerződést, és ahhoz a 60-hoz, amelyek építése az országos költségvetésből történik”, közölte Cseke Attila miniszter egy sajtóközleményben.

Két bölcsőde Bukarestben a 6-os kerületben, további három kisebb bölcsőde Parajdon (Hargita megye), Várasfenesen (Bihar) és Szentágotán (Szeben megye) épül.

Az óvodák a fejlesztési minisztérium által kidolgozott, a helyi önkormányzatok segítségére szolgáló szabványos projekt alapján épülnek fel, és jelentősen csökken az építési idő.

Az épületekben játszószoba, hálószoba, díszterem, saját konyha és mosókonyha, orvosi rendelő, adminisztratív terek és tágas szabadtéri játszótér lesz. Az nZEB (közel nulla energiaigényű épület) óvodák napelemekkel és fotovoltaikus panelekkel lesznek felszerelve, hogy biztosítsák a szükséges energia és melegvíz megújuló forrásból történő biztosítását, valamint az épület nagyon jól hőszigetelt lesz – közölte a minisztérium.

A Fejlesztési Minisztérium 2021-ben új bölcsődék építésére indított programot. A PNRR-n keresztül a Fejlesztési Minisztérium 124 bölcsőde felépítését finanszírozza, amelyek révén 7450 új férőhely jön létre az állami bölcsődékben. Az építkezés finanszírozása teljes egészében európai forrásból valósul meg, és a közművekhez való csatlakozást is tartalmazza, az önkormányzatok csak a telket biztosítják.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.