Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Önkéntes rendfenntartó egységek létrehozására vonatkozó RMDSZ kezdeményezést fogadott el hallgatólagosan a Szenátus

 

A szenátus március 25-én hallgatólagosan elfogadta az RMDSZ jogalkotási kezdeményezését, amely önkéntes közrendfenntartó egységek létrehozásáról szól, tájékoztat a g4media.ro

A Bihar megyei képviselő, Szabó Ödön által kezdeményezett, és további 16 RMDSZ képviselő által aláírt tervezet két jogszabály módosítására irányul:

  • objektumok, javak, értékek és személyek védelmére vonatkozó 333/2003-as törvény
  • a romániai önkéntesség szabályozására vonatkozó 78/2014-es törvény

Gyakorlatilag a magyarok azt javasolják, hogy a törvény által meghatározott őrzési formákon kívül (csendőrök, helyi rendőrök, saját őrség, vidéki őrség, őrzésre szakosodott cégek) legyen bevezetve a helyi/községi őrség is, amit önkéntesek látnak el.

A jogalkotási kezdeményezést alátámasztó főbb érvek:

  • Figyelembe véve azt a tényt, hogy egyes megyék szintjén a rendőrök száma alacsony, szükséges a községi polgári őrség megalapítása a helyi önkormányzat által, az alapítási okiratban foglaltak alapján rájuk ruházott konkrét tevékenységekhez.
  • Azok a személyek, akik az önkormányzati / helyi polgári biztonság részesei, szorosan együttműködnek a román vagy a helyi rendőrséggel, biztonsági tevékenységeket folytatnak, tájékoztatják az illetékes hatóságokat és segítenek a rendőrségi beavatkozásban, anélkül, hogy intézkedéseket hoznának, ami kizárólag a hatóságok jogköre.
  • Az önkéntesek által végzett munka további támogatást nyújt azoknak a településeknek a lakói számára, ahol működnek, hozzájárulva a polgárok nagyobb biztonságérzetéhez.

Az RMDSZ kezdeményezése negatív véleményeket és jelentéseket kapott az illetékes parlamenti bizottságoktól, valamint a jogalkotó tanácstól, de mivel a szenátus plenáris ülésén nem vitatták meg időben, hallgatólagosan elfogadták és átadták a képviselőháznak, mint döntéshozó fórumnak.

Dan Tanasa újságíró szerint az RMDSZ célja önkéntes csapatok létrehozása a helyi biztonság érdekében a magyarországi Magyar Gárda mintájára, végső célja pedig a román állami intézmények aláásása az RMDSZ által politikailag és közigazgatásilag kontrollált térségekben. Önkéntesek képezik a Magyar Gárda alapját is, a mely fasiszta jellegű szervezet, és ugyancsak helyi védelem céljával alapították. Ennek az RMDSZ kezdeményezésnek az elfogadása a román állam rendfenntartó intézményeivel párhuzamos struktúrákat hozna létre. A képviselőháznak el kell utasítania az RMDSZ-nek ezt az újabb aberrációját.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.