Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Új törvény: a szülők szabadnapokat kérhetnek 12 év alatti gyermekeik felügyeletére

Fotó: RMDSZ

A parlament ma egy újabb törvényt fogadott el, amely kizárólag csak azt szabályozza, hogy milyen feltételek mellett mehetnek gyerekfelügyeleti szabadságra azok a szülők, akiknek 12 évnél kisebb gyerekük van.

Erre főleg azért volt szükség, mert a múlt héten elfogadott, ugyanezt a témakört szabályozó törvényt az államelnök még nem hirdette ki, így számos család kerül bizonytalan helyzetbe, mert az oktatási intézményeket nem nyitják meg a szükségállapot lejárta után sem. Erről Csép Éva Andrea, az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa tájékoztatott. Elmondta: a gyerekfelügyeleti szabadság a szükségállapot lejárta utáni törvénybe foglalása rendkívül fontos, ugyanis jelenleg nincsenek konkrét szabályok erre vonatkozóan annak ellenére sem, hogy az elmúlt 3 hétben a parlament által több elfogadott törvényben is szerepel az RMDSZ módosítása. Ez feljogosítja az érintett szülőket arra, hogy a szükségállapot után is otthon maradhassanak a gyermekekkel.

A ma döntő házként elfogadott törvénybe is sikerült ismét belefoglalni, hogy a nyári vakáció kezdetéig mehessen el az egyik szülő gyerekfelügyeleti szabadságra, valamint azt is szabályozza, hogy ez idő alatt a munkáltatónak kötelessége továbbra is kifizetnie az érintett szülő alapbérének 75 százalékát. Ennek nettó értékét utólagosan az állam a társadalombiztosítási alapból fedezi, mondta Csép Éva Andrea RMDSZ képviselő.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően lép érvénybe.

 

 

 

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük