Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Több mint 43 ezer hektár, illegálisan visszaszolgáltatott Bákó megyei erdőnek van esélye visszakerülni az állam tulajdonába

Foto: ROMSILVA

 

 

 

 

 

A brassói fellebbviteli bíróság november 13-án, pénteken kezdi meg a tanúk meghallgatását Bákó megye erdős területének egynegyede, 43 227 hektár illegális visszaszolgáltatása ügyében tekintve, hogy az Országos Erdészeti Igazgatóság szerint ez a folyamat esélyt ad arra, hogy ezt a területet, melynek becsült értéke kb. 300 millió euró, visszaadják az állami erdőalapnak.

A brassói fellebbviteli bíróság bírái pénteken meghallgatják ennek a korrupciós ügynek a legfontosabb tanúit, valamint a Kovászna Megyei Törvényszék bírájának két kollégáját, akik illegálisan adták vissza a több mint 43 000 hektárt, a jegyzőt, aki részt vett a 2012. április 3-i bírósági tárgyaláson, amikor az illegális visszaszolgáltatás bekövetkezett, valamint Ioan Adam volt képviselőt, aki kijelentette, hogy a testület elnöke Paltin Gheorghe Sturdza javára rendezte az ügyet 50 000 euró összegért cserébe, amelyből 10 000 eurót a bíró vett fel, mivel ez a bizonyítékokból kiderül.

Ezen tanúk beszámolóinak nagy jelentősége lesz, amikor a bíróság dönt a megoldásról.

Emlékeztetünk arra, hogy 2018-ban a Kovászna Megyei Törvényszék bírósági testületének elnökét, aki illegálisan adta vissza a 43.227 hektár erdőt, a Legfelsőbb Semmítőszék bírái 3 év börtönre ítélték. De a román alkotmánybíróság határozatának káros hatását követően a vesztegetés miatt kiszabott letöltendő ítéletet a Legfelsőbb Semmítőszék és Ítélőszék öt bíróból álló testülete megsemmisítette, és az egész ügyet újratárgyalásra küldték.

A korrupciós ügy a brassói fellebbviteli bírósághoz került, annak következtében, hogy a magas közjogi méltósággal rendelkező vádlottak lemondtak tisztségükről, annak érdekében, hogy ne a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék elé kerüljön az ügyük.

Visszatérve a brassói fellebbviteli bíróság előzetes kamarájába, öt év tárgyalás után a Legfelsőbb Semmítő és Ítélőszéknél, a 2020. szeptember 29-i tárgyaláson, szóba jött az Országos Erdészeti Hatóság – Romsilva és a Bákó Megyei Erdészeti Igazgatóság sértett polgári félként való minősége, ám a kérelmeket elutasították, bár a büntetőeljárást megindító büntetőfeljelentést 2012. augusztus 3-án maga a bakói erdészeti osztály fogalmazta meg, a 43.227 hektár erdő adminisztrátora.

Megemlítjük, hogy a Bákó Megyei Erdészeti Igazgatóság és az Országos Erdészeti Hatóság – Romsilva ügyvédei jelen voltak a helyreállítási ügy és ennek a korrupciós ügynek az összes eljárási szakaszában.

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság, az Országos Erdészeti Hatóság – Romsilva és a Bákó Megyei Erdészeti Igazgatóság eljárási keretből való kikerülésével megszüntették az állam fontos eszközeit az ilyen jogellenes döntések ellen.

Ilyen körülmények között csak a brassói fellebbviteli bíróság testületének helytállóságában reménykedhetünk, de abban is, hogy a közügyi minisztérium és a pénzügyminisztérium képviselői szakszerűségről tesznek tanúságot, hogy képesek lesznek kiemelni és hasznosítani az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – Brassó Területi Szakosztálya által továbbított teljes dokumentáció több, mint 60 kötetét, amely tartalmazza a bűnügyi nyomozati dokumentumokat és fontos bizonyítékokat annak érdekében, hogy megoldást találjanak a román állam számára a 43.227 ha erdő területének helyreállításában.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.