Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Egy feketeribizlis sütemény lett Hargita megye legjobb kézműves süteménye

 

Egy feketeribizlis sütemény lett a Hargita megyei legjobb kézműves sütemény a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás versenyén.

A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás az idei évet a kulináris élményeknek szenteli.

„Miután megtalálták Hargita megye legjobb kézműves csokoládéját és a legjobb kézműves bonbonokat, egy süteményben keresték a megye ízét” – mondta Szabó Károly, az egyesület ügyvezető igazgatója a díjátadón.

Új vagy újratervezett, kreatív desszerteket vártak a résztvevőktől, melyek jellegzetes és meghatározó aromái a Hargita megyei kertekben, erdőkben, mezőkön fellelhető alapanyagokból származnak.

Hargita Megye Tanácsának alelnöke és a Fejlesztési Társulás elnöke, Bíró Barna Botond kiemelte, hogy nagyon érdekes desszertekkel készültek a résztvevők: „A 2022-es év a gasztronómia éve. Célunk a helyi kulináris kínálat magasabb szintű népszerűsítése partnereinknél. Mindig azt mondjuk és szem előtt tartjuk, hogy a turizmus élményturizmussá vált, és ebben a turizmusban a gasztronómia fontos szerepet játszik.”

Kiemelte, a fő cél a helyi termékek népszerűsítése, a helyi termelők, kézművesek ösztönzése arra, hogy tudásukat, tehetségüket a turizmus területén is elérhetővé tegyék.

A versenyre hat cukrász nevezett be 12 termékkel, akiket szakmai zsűri értékelt, Sándor Barna gasztroblogger, valamint Boros Viktória és Lengyel László Levente mestercukrászok.

Hargita megye legjobb kézműves tortáját Pál Csilla, a csíkszentsimoni „Cukorvilág Tortaműhely” kézműves süteményműhely tulajdonosa készítette. A Hengergő nevű sütemény többrétegű, fő összetevője a feketeribizli, de van benne karamell és csokoládé is. A zsűri szerint ez egy komplex desszert, amelyben a gyümölcsös ízek dominálnak.

A második helyezést elérő süteményt a székelyudvarhelyi Gelateria Serafino cukrászdából Jakab Henriete Rita készítette. A Madarasi szelet névre keresztelt édesség tökmagot, málnát és túrót tartalmaz, kreatív és finom termék, élénk színei miatt egyedi megjelenésű.

Ugyancsak a Gelateria Serafino-ban készült a harmadik helyezést elérő desszert is. A torta fő alapanyaga a puliszka, de van benne dió és csipkebogyó lekvár is.

A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás szerint az első három helyezett termékek hivatalosan is viselik a Hargita megye legjobb kézműves süteménye címet.

  • információk és fotók: Hargita Közösségi Fejlesztési TársulásVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.