Omul – prieten sau duşman al mediului înconjurător?

0

Articol disponibil în: Română

Foto: https://www.reddit.com

Statistica incendiilor din ultimii ani arată că în perioada februarie-iulie, în România, se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor de vegetaţie uscată. Această situaţie este valabilă, din păcate, şi pe teritoriul judeţului nostru.

 

De la începutul acestui an, la nivel judeţean, au fost înregistrate un număr de 154 de incendii de vegetaţie uscată, care au afectat o suprafaţă totală de peste 630 ha vegetaţie uscată, extinse şi la aproximativ 17 ha fond forestier. Echipajele de pompieri profesionişti din cadrul subunităţilor operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au participat la 66 de intervenţii pentru limitarea şi stingerea incendiilor de vegetaţie uscată de pe terenurile agricole, a arderilor pe terenuri virane şi a celor de igienizare a deşeurilor menajere, echipajele de pompieri civili din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit la 62 de cazuri, iar la 26 de misiuni au intervenit în cooperare pompierii militari şi civili harghiteni.

De regulă, aceste situaţii de urgenţă se produc pe fondul utilizării de către cetăţeni a focului deschis pentru arderea resturilor vegetale de pe terenurile agricole, din curţi, grădini şi de pe terenurile aflate în vecinătatea imobilelor de locuit, iar condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului. Arderile necontrolate pot fi soldate, de cele mai multe ori, cu pagube materiale însemnate, pun în pericol fondul forestier, produc efecte negative asupra solului şi factorilor de mediu prin diminuarea rezervei de apă şi, nu în ultimul rând, pot conduce la pierderi de vieți omenești. Mai mult, pentru limitarea manifestării acestor situaţii de urgenţă, intervenția presupune mobilizarea suplimentară a resurselor umane și materiale.

În unele cazuri s-a constatat că cetăţenii au aprins vegetaţia uscată sau resturile menajere în condiţii de vânt şi/ sau în apropierea anexelor gospodăreşti, a pădurilor, fapte ce au favorizat propagarea rapidă a focului la gospodăriile cetăţenilor ori la fondul forestier, înregistrându-se pagube substanţiale.

Drept pentru care, stimaţi cetăţeni, se impune respectarea unui set minimal de măsuri preventive:

– Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;

– Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

– Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;

– Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;

– Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;

– Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

 

Acţiunile de ardere a miriştii, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pot fi executate DOAR cu avizul autorităţii competente în protecţia mediului şi numai după obţinerea, în prealabil, a permisului de lucru cu focul. Emiterea acestuia se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate sau persoana împuternicită în acest sens. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 6.000 lei, pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 şi 50.000 lei, pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an. Conform reglementărilor legale în vigoare, APIA poate diminua sau retrage subvenţiile pentru deţinătorii terenurilor igienizate prin arderea vegetaţiei, în situația în care aceștia nu dețin acceptul din partea autorităţilor.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy