Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Nyolc ajánlás az elektromos hőforrások biztonságos használatához a lakáson belül

Egyre hidegebb van kint, és sok embernek megvan a kísértése, hogy növelje a ház hőkomfortját, és különféle elektromos fűtési forrásokat használjon: resókat, elektromos radiátorokat, dekoratív elektromos paneleket, elektromos takarót vagy légfűtőt. Sajnos a hideg évszak okozza a legtöbb, néhány esetben tragikus incidenst is, amelyek a minimális biztonsági szabályok be nem tartásából fakadnak ezen eszközök használata során.

Általánosságban elmondható, hogy az elektromos fűtőtesteket otthoni konnektorokhoz csatlakoztatjuk, de működési módjuk nem mindig igazodik az elektromos hálózathoz, és veszélyessé válhatnak mind ránk, mind szeretteinkre, ha:

-Fűtőforrás használatakor nem ellenőrizzük a villanyhálózat állapotát;

-Nem olvassuk el a használati utasítást, hogy tájékozódjunk arról, hogyan és mennyi ideig lehet használni;

-Nedves helyiségekben (fürdőszobákban) használunk fűtőforrásokat, még akkor is, ha azok nem vízvédettek;

-Elektromos fűtőtestet használunk könyvek, függönyök vagy egyéb textíliák közelében, vagy szőnyegre helyezzük azokat;

-Az elektromos készülékeket ruhafélékkel takarjuk le.

Mindez egy hibás aljzattal, egy nem kalibrált biztosítékkal, a tökéletlen érintkezéssel és a felügyelet hiányával együtt azok az elemek, amelyek tragikus eseményeket generálhatnak.

A hőkomfort biztosításának együtt kell járnia otthonunk iránti felelősséggel és biztonságával, ezért a Delgaz Grid szakemberei a következőket javasolják:

1.Ne improvizáljon elektromos berendezéseket

2.Kerülje több nagy teljesítményű háztartási vevőegység áramellátását ugyanabból a konnektorból (áramkörből);

3.Csak az otthoni elektromos panelhez kalibrált biztosítékokat használjon;

4.Rendszeresen ellenőrizze az elektromos készülékek csatlakozókábeleit, és cserélje ki, ha elhasználódtak;

5.Az elektromos készülékek kiegészítésekor vagy teljesítményük növelésekor ügyeljen arra az arra feljogosított személyzet segítségével, hogy a meglévő hálózat át tudja-e venni a fogyasztást;

6.Az elektromos készülékeket magas páratartalmú környezettől távol helyezze el és használja;

7.A készüléket a gyártó terméktájékoztatójában szereplő utasítások szerint telepítse és használja;

8.Használjon jóváhagyott elektromos készülékeket.

A legtöbb 1989 előtt épült lakás villanyhálózatának méretezésekor nem vették figyelembe az energiaigényes elektromos készülékek intenzív használatát. Ráadásul a régi házakban, különösen a vidéken (az ún. “öreg házakban”) a hálózatot alacsony fogyasztásra méretezték, minimális világításra és kis teljesítményű elektromos vevőkészülékekre, amelyek akkoriban elérhetőek voltak (rádió, TV, hűtőszekrény).

Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) adatai szerint az idei év első 8 hónapjában 9,4 százalékkal nőtt a lakástüzek száma az előző év azonos időszakához képest, így összesen 4856 ilyen esemény történt. E tüzek lakástípustól függő dinamikája azt mutatja, hogy a családi házak (egyedi házak) sérülékenyebbek olyan tényezők miatt, mint a felhasznált építőanyagok típusa, vagy a tulajdonosok vagy illetéktelen személyek által a lakás elektromos hálózatán vagy fűtési rendszerén végrehajtott improvizációk.

Alapvetően a legtöbb lakástüzet a hibás vagy rögtönzött elektromos berendezések, a hibás vagy tisztítatlan kémények és fűtési eszközök okozzák.

A beltéri rendszeren csak arra feljogosított szakemberek végezhetnek beavatkozást, akik garanciát vállalnak a műszaki és biztonsági előírások betartására. Az „alkalmi kézművesek” szolgáltatásainak igénybevétele, még ha látszólag alacsonyabb költségekkel is jár, magában hordozza a hibás munkavégzés kockázatát, amely vagyonpusztulással, személyi sérüléssel vagy halállal járó tüzet okozhat.

További tippek és ajánlások az energia- és gázforrások biztonságos felhasználásával kapcsolatban a Romania Sigură projekt közösségi oldalán találhatók.

A Delgaz Grid-ről

A Delgaz Grid, a német E.ON csoporton belüli földgáz szolgáltató társaság, 23.300 km-es földgázhálózatot üzemeltet Románia északi és nyugati részének 20 megyéjében (Kolozs, Beszterce Naszód, Máramaros, Szatmár, Szilágy, Temes, Arad, Bihar, Krassó-Szörény, Hunyad, Maros, Szeben, Fehér, Hargita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț és Bákó) és 82.300 km-es villamos hálózatot hat moldovai megyében: Bákó, Botoşani, Iasi, Suceava és Vaslui. Az E.ON 2005-ös helyi piacra lépése óta mintegy 1,8 milliárd eurót fektetett be főként a gáz- és villamosenergia-hálózatok korszerűsítésébe, és 2,5 milliárd euró adót és illetéket utalt át az államnak.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.