Orbán Viktor idén is részt vesz a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor idén is részt vesz a Tusványosi Nyári Egyetemen, amelyet július 23-28. között rendeznek meg Tusnádfürdőn. Részvételét a szervezők egy Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón erősítették meg, tájékoztat az AGERPRES.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, a tábor politikai programjáért felelős munkatárs elmondta, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is előzetesen regisztrálniuk kell azoknak, akik részt kívánnak venni a magyar miniszterelnök előadásán. Ezt a rendszert 2023-ban vezették be a belépés ellenőrzése érdekében, miután román szervezetek tagjai megpróbáltak úgy részt venni Orbán Viktor beszédén, hogy nem kaptak belépési engedélyt.

Sándor Krisztina hangsúlyozta, hogy ha a résztvevőknél provokáció gyanúja merül fel, akkor a regisztrációjukat elutasítják. Orbán Viktor mellett Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz a rendezvényen.

Az idei rendezvény témája „Jobb pályán”, amely az erdélyi magyar közösség számára a megerősödés üzenete, és amely a regionális fejleményekkel való elégedettséget és a viszonylagos békét tükrözi a viharos európai és globális környezetben.

A „Tusványosi” Nyári Egyetem politikai és gazdasági vitákat, kerekasztal-beszélgetéseket, valamint olyan aktuális nemzetközi kérdéseket is felölel, mint az ukrajnai háború és az izraeli-palesztin konfliktus. Számos magyar tisztségviselő és a felvidéki magyar közösségek képviselői vesznek majd részt, román vendégek azonban ritkán lesznek, mivel választási években kerülik a rendezvényt.

A szervezők szerint a román vendégek között lesz Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök és Bogdan Chirițoiu versenytanácsi elnök.

A rendezvény 500 programmal és 1000 fellépővel várja az érdeklődőket, koncertek, kulturális, gazdasági és sporttevékenységek is lesznek. A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor a „Tusványos” nevet viseli, ami a bálványosi és a tusnádfürdői helyszín összevonását tükrözi, ahol a rendezvényt az évek során megrendezték.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy