Osteodensitometru în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Română

 

În județ și în majoritatea spitalelor județene nu există astfel de aparat, acestea se regăsesc mai mult în centrele universitare și clinicile private – au subliniat specialiștii joi, la conferința de presă unde s-a prezentat aparatul de osteodensitometrie al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, pus în funcțiune în cabinetul de endocrinologie al spitalului.

 

Dr. Konrád Judit, managerul spitalului a spus, acest aparat în valoare de aproape 200 000 lei a fost achiziționat de către spital anul trecut din acei bani pe care i-au primit cu ajutorul parlamentarilor UDMR și a Consiliului Județean Harghita din bugetul de stat. Zece la sută din sumă a fost asigurată de către Consiliul Județean Harghita. Managerul a atras atenția asupra faptului că aparatul poate fi folosit și pentru screening, pentru depistarea timpurie a osteoporozei și a recomandat celor care se încadrează în grupurile de risc să se folosească de această posibilitate.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a mulțumit parlamentarilor UDMR că anul trecut și în acest an au oferit un sprijin exemplar. ”Timp de zece ani la achiziționarea de echipamente și proiecte de infrastructură spitalul a fost susținut numai din bugetul consiliului județean, dar acum a fost ajutat substanțial și din bugetul de stat. Sper să fie ajutat și în anii viitori, pentru că obiectivul este să fim un spital clinic, și putem atinge acest obiectiv numai atunci, când oferim toate serviciile necesare. Și acest aparat ne ajută, este un nou serviciu pentru locuitorii județului. Scopul este ca nimeni să nu trebuie să plece din județ pentru servicii medicale și chiar să ajutăm și județele limitrofe” – a declarat Borboly Csaba.

Deputatul UDMR Korodi Attila a arătat, au avut o strategie pentru dezvoltarea spitalului privind infrastructura și lărgirea serviciilor medicale prin echiparea cabinetelor și secțiilor spitalului, iar pe baza acestei strategii bine conturate, au putut negocia mult mai eficient sume din bugetul de stat pentru spitalul județean. Politicianul, care candidează la primăria orașului Miercurea Ciuc a subliniat, este important ca orașul reședință de județ să vadă investițiile de aici ca o bază de sprijin și de dezvoltare. ”Vom face tot posibilul ca prin mijloacele administrative pe care orașul le are în responsabilitatea sa să fim proactivi și să ajutăm în viitor spitalul, când sunt situații de absorbții de fonduri guvernamentale sau europene” – a declarat Korodi Attila.

Senatorul UDMR Tánczos Barna a amintit, spitalul din Miercurea Ciuc în ultimii ani a fost prima prioritate al grupului UDMR în parlament atunci, când s-a discutat despre infrastructura de sănătate. ”Acest lucru se datorează în primul rând echipei parlamentare din scaunul Ciucului, echipă în care face parte și Korodi Attila și Kelemen Hunor. Am reușit să aducem un sprijin substanțial și poate că fără precedent pentru spitalul din Miercurea Ciuc. Sper ca acest sprijin să se menține și în viitor” – a spus senatorul.

Dr. Erőss Mária, medic primar balneo-fizioterapie a spus, rolul aparatului prezentat este nu numai stabilirea diagnosticului de osteoporoză deja instalată, ci și prevenția acestuia. ”Pe mine ca specialist reumatolog-fizioterapeut mă ajută la trei categorii de bolnavi acest aparat: pacienții cu boli inflamatorii, la care, în majoritatea cazurilor se instalează osteoporoză, pacienții cu durere de spate, de coloană dorsală, cu vârstă de peste 60-70 ani la cei care se regăsește în aceste cazuri și osteoporoza și a treia categorie prezintă pacienții care vin pentru recuperarea sechelelor sau stărilor după fracturile în majoritatea situațiilor patologice pe fond de osteoporoză. Este foarte binevenit acest aparat și sunt convinsă că va fi îmbunătățită calitatea muncii noastre” – a spus medicul.

Dr. Ruff Rudolf medic endocrinolog-diabetolog a vorbit despre osteoporoză, amintind că această boală afectează 20 la sută dintre femeile peste 50 de ani din România și anual este în spatele a 10 000 de fracturi mici traumatice și a 15 000 fracturi de șold. Cu ajutorul aparatului de osteodensitometrie se pune diagnosticul osteoporozei, se poate aprecia riscul unor fracturi și poate fi urmărit starea pacienților sub tratament. ”Osteodensitometria este indicată în toate cazurile de suspiciune a bolii, examinarea având un risc minim față de lipsa unui diagnostic” – a arătat medicul specialist. Această investigație poate fi cerută gratuit, cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau medic specialist, și cu rezultatul acestuia pacienții se pot prezenta le medic reumatolog sau endocrinolog.

Dr. Burszán-Barabás Andrei, medic primar radiolog a accentuat faptul că acest aparat este unic nu numai în județ ci și în tară, majoritatea aparatelor de osteodensitometrie funcționând în spitalele din centre universitare sau în clinicile din sistemul privat, pentru că costă foarte mult. ”Implicarea celor de la Consiliul Județean Harghita este maximă, avem milioane de euro investite în această instituție, iar beneficiarii acestuia sunt pacienții” – a spus medicul.

Aparatul de osteodensitometrie a fost cumpărat de către Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc în noiembrie 2019 de la firma Medist Imaging, la prețul de 199 920 lei. Este un aparat fabricat de firma General Electric în Statele Unite ale Americii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy