Parohia „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Bălan și-a sărbătorit ieri hramul

0

Articol disponibil în: Română

Ieri, 21 Noiembrie, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din orașul Bălan județul Harghita. Sub Protia Preasfinției Sale s-a aflat un sobor de preoți și diaconi. Soborului i s-au alăturat Arhimandritul Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Părintele Protosinghel Lucian Demian, duhovnicul Mănăstirii Văratic, fii ai Parohiei Bălan.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus: „Sfântul Grigore de Nyssa spune că sărbătoarea Intrării Maicii Domnului În Biserică a fost pomenită înainte de secolul IV. Sfântul Andrei Cretanul, în sec VII vorbește despre felul în care era sărbătorită la Ierusalim data sfințirii bisericii zidită de Împăratul Bizantin Iustinian cel Mare în anul 565. Templul din Ierusalim a fost construit de Împăratul Solomon la recomandarea profetului Natan în anul 931 î.d.Hr. El cuprindea aula, Sfânta și Sfânta Sfintelor, despărțite de doi pereți din lemn de cedru primit de la Hiram, regele Feniciei. În lemn erau încrustați heruvimi și motive florale placate cu aur. Templul avea 11 metrii lungime, 16 metrii lățime și 33 de metrii înălțime, iar la intrare erau 15 trepte. Ritualul cerea ca iudeii să se oprească și să rostească Psalmii 119 – 133. În Sfânta era Altarul tămâierii, o masă din cedru placată cu aur pe care se aflau pâinile punerii înainte și zece candele. În Sfânta Sfintelor se afla Chivotul Legii care păstra Tablele Legii, mărturie despre revelația lui Dumnezeu pe muntele Sinai considerat tronul lui Dumnezeu. Lângă Templu era un așezământ în care locuiau nazoreii, văduvele care se ocupau cu curățenia și fecioarele. În Sfânta Sfintelor a fost dusă Fecioara Maria, să se pregătească pentru a primi în pântecele său pe Fiul lui Dumnezeu, de aceea Biserica o numește Chivot Dumnezeiesc și Sfânt.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost săvârșit un Trisaghion pentru ctitorii bisericii mutați în veșnicie.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy