Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az oltási útlevelek a jövő héten kerülnek az Európai Parlament napirendjére

Az Európai Parlament a jövő heti brüsszeli plenáris ülésén elfogadja tárgyalási álláspontját a digitális zöld kártya – ismertebb nevén oltási útlevél – tárgyában. Májusban az Európai Tanács, a Parlament és a Bizottság megállapodik abban, hogy a kártya kísérleti változatát júniusban mutatják be, hogy nyáron megkezdhessék annak használatát az EU tagállamaiban. A digitális zöld könyv bizonyítja, hogy egy személyt beoltottak a Covid-19 ellen, negatív PCR-teszt eredménye volt, vagy korábban diagnosztizálták nála Covid-19 fertőzést.

A zöld könyv mindenki számára ingyenesen elérhető lesz digitális és papír formában.

Az Európai Néppárt képviselőcsoport szerdai ülésén tárgyalta a javaslatot. Így megvitatták, hogy ennek a digitális könyvnek “eszközzé” kell válnia az emberek életének megkönnyítése, a szabad mozgás újbóli lehetővé tétele és a járvány csökkentése érdekében.

Beszédében Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a LIBE bizottság tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a zöld kártya bevezetése motiváló hatást gyakorolhat a viszonylag alacsony oltási hajlamú országok állampolgáraira, például Romániában. Véleménye szerint az EU-nak hangsúlyoznia kell az oltási-útlevél használatának előnyeit, például az Unión belüli szabad mozgást.

Az RMDSZ képviselője arra figyelmeztetett, hogy a kártya bevezetése átmeneti egyenlőtlenségekhez és hátrányokhoz vezethet – például azon tagállamok állampolgárai között, ahol az oltási program eltérően zajlik, mivel Európában általában több az oltani vágyó állampolgár, mint amennyi oltóanyag rendelkezésre áll. “Vannak olyan tagállamok, amelyek az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezetteken kívül a tagállam által az uniós előírásoknak megfelelően engedélyezett oltásokat használtak, és ezek az állampolgárok nem választották meg, hogy melyik oltást kapják, így megkülönböztetésük hátrányos megkülönböztetést jelentene, miközben a harmadik országokból érkező utazók más típusú oltásokat kaphattak volna ”- mondta.

Az RMDSZ szakértőivel folytatott konzultációt követően Vincze Loránt arra is felhívta a figyelmet, hogy a zöld kártya bevezetése előtt megoldást kell találni a kiskorúak helyzetére, mert esetükben az oltások még tesztelési fázisban vannak, és ha nem kapnak oltást a hatályos előírások szerint karanténba kell kerülni, bár szüleiket talán már beoltották. Felszólította az Európai Bizottságot, hogy e tekintetben alakítson ki közös álláspontot a tagállamokkal.

Az EP-képviselő ugyanakkor sürgette az Európai Bizottságot, hogy a zöld könyv hatékony megvalósítása érdekében a lehető leghamarabb kezdjen technikai tárgyalásokat a tagállamokkal a zöld kártyák kiadásához és ellenőrzéséhez szükséges digitális átjáró szolgáltatás megvalósításáról.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.