Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Paștele Blajinilor – obiceiuri și tradiții

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

În fiecare an, la o săptămână după Duminica Învierii, în prima zi de luni, creştinii ortodocşi prăznuiesc Paştele Blajinilor. Praznicul este cunoscut sub numele de Prohoadele, Paştele Morţilor sau Lunea Morţilor.

????????????????????????????????????

De Paştele Blajinilor, creştinii merg în cimitir, se roagă împreună cu preoţii pentru sufletele celor decedaţi și împart nevoiaşilor ouă, cozonaci şi vin.
În folclor, Blajinii mai sunt cunoscuți și sub numele de Rohmani. Aceștia sunt descriși ca ființe incapabile să facă rău care trăiesc dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apa Sâmbetei în delta ei, pe Ostroavele Albe. Preocupările Blajinilor sunt postul și rugăciunile pentru cei vii.

Deși sunt virtuoși, nu știu cum să calculeze data Sfintelor Paști. Oamenii le vestesc acestora că a venit Paștele aruncând în apă coji de ouă roșii.

De Paștele Blajinilor nu se pomenesc doar morții cunoscuți pe linia ascendentă a unei familii, ci întregul neam al strămoșilor comuni: Uitații, Neștiuții, Albii.

Fiecare femeie aduce cu ea un ștergar strâns la un capăt și legat cu o lumânare. Aceste ștergare se dăruiesc preotului care citește pomelnicele.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük