Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita Megye Tanácsa rendes ülésének napirendi pontjai: iskola megnyitás, eskütétel és a megye fejlesztése

 

 

Január 28-án került sor Hargita Megye Tanácsának rendes ülésére

A biztonságos közlekedés megteremtése, a székelyföldi fiatalok minőségi oktatása, az inkubátorházak építése továbbra is prioritás Hargita megyében. Többek között ezekkel kapcsolatos projektekről döntött Hargita Megye Tanácsa január 28-i kihelyezett soros ülésén, amelyet a székelyudvarhelyi Harghita Business Centerben tartottak meg.

A találkozó megnyitóján rövid bemutatót tartottak az üzleti inkubátorról, a megyei tanács kezdeményezésére indított projektről, amely olyan jövőbeli vállalkozók számára nyújt előnyöket, mint például irodahelyiségek, gazdasági tanácsadás, jó gyakorlatok példái.

A napirenden szerepelt Incze Csongor tanácsos eskütétele is, akinek mandátumát a Hargita Törvényszék jóváhagyta.

Figyelembe véve a megye épített örökségének megóvására irányuló folyamatos erőfeszítéseket, ennek a folyamatnak a részeként megszavazták a székelyderzsi erődtemplom előtti járda kiépítésének projektjét, a mintegy 1,7 millió lejes projekt 2 km járda megépítését biztosítja, a község helyi tanácsának 1/3, a megyei tanács 2/3-os hozzájárulásával. E beruházás célja a térség gazdasági potenciáljának növelése is.

Ugyanakkor a Megyei Tanács, Csíkszereda önkormányzatával, a Sapientia Egyetemmel és a Csíki Vállalkozók Egyesületével együttműködve beruházási projektet nyújt be egy csíkszeredai kutatási, fejlesztési, inkubációs és technológiatranszfer-központ számára, hogy képzési helyet biztosítson azok számára, akik érdeklődnek egy vállalkozás elindítása iránt. Remélhetőleg minden régióban lesz legalább egy ilyen üzleti inkubátor, amely példaként szolgál a helyi, megyei önkormányzat, egy egyetem és a helyi vállalkozók közötti partnerség jó gyakorlatára.

 

“Az inkubátorok építésének prioritásnak kell maradnia, és bízom benne, hogy ez az értékes beruházás jelentős lépés lesz a gazdaság és az oktatás fejlődésében” – magyarázta Borboly Csaba.

Figyelembe véve az iskola fizikai formában történő megkezdésének küszöbét, megvitatásra került a más településekről érkező diákok számára a közlekedés biztosítása, a megyei tanács aktívan részt vett a helyzet megoldására szolgáló megoldások megtalálásában.

A Megyei Tanács elnöke ily módon üzenetet küldött az iskolaigazgatóknak, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az iskola ténylegesen elindulhasson február 8-án.

A megbeszélésen Borboly Csaba arról tájékoztatta a tanácsosokat, hogy az oltási kampány során a polgármesterek támogatását kérték és szerezték meg a veszélyeztetett emberek megyében történő nyilvántartásba vételéhez, az oltási turizmus országosan egyre terjedő jelenségének elkerülése érdekében és ugyanakkor a megye közösségének immunitását biztosítandó.

Az ülés az alábbi linken megtekinthető:

https://www.facebook.com/judetulharghita/posts/4334854473236096
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.