PÉNZUTALVÁNYOKKAL AZ ÓVODÁBA JÁRÁSÉRT

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Minden gyermeket az óvodába elnevezésű 2015/248-as törvény előírja, hogy minden óvodába járó 3–6 év közötti rászoruló gyermek után havonta ötven lej értékű óvodajegyet kaphatnak a nélkülöző családok-nem megfelelő lakáskörülmények, elszigetelt, szegénynegyedekben lakók, akik nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátottsághoz. Folyó tanévre április 30-ig lehet kérvényezni a helyi önkormányzatoknál.

A támogatásban olyan családok részesülhetnek, ahol az egy főre eső jövedelem kevesebb mint 284 lej. A törvény az iskolakerülést, a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenséget hivatott csökkenteni.

Az utalvány odaítélésének egyik szigorúan vett feltétele a napi jelenlét az óvodában, a hiányzások száma nem lehet több mint 3 nap szülői igazolással és betegség esetén sem haladhatja meg az 50%-ot orvosi igazolással. Az adatok hitelességét váratlan helyszíni látogatásokkal is ellenőrzik.

A jogosultakat a polgármesteri hivatalok összesítik. A családi összjövedelem megállapításánál nem kell beszámítani a szociális támogatást, a gyermekpénzt, agrártámogatást. Az 50 lejt szeptember és június között havonta utalják ki, a szülők írásos kérvénye alapján. Az utalványokat a polgármesteri hivatalok bocsátják ki, és abban a hónapban lehet igényelni őket, amikor a gyermek az óvodai napok több mint felében jelen volt. Csak élelmiszerek, higiéniai cikkek, ruházat és tanszerek beszerzéséhez lehet felhasználni, a szükséges összegeket az általános forgalmi adóból visszaosztott állami költségvetésből biztosítják.

A támogatás elnyeréséhez szükséges iratok:

-mindkét szülő részéről fizetéses igazolás, személyi igazolvány másolata és házassági bizonylat

– jövedelmi igazolás

-ha nincs munkaviszonya, akkor a saját felelősségére adott nyilatkozat

-kéréstípus (a polgármesteri hivatalnál igényelhető)

-igazolás az intézménytől, ahol a gyermek óvodába jár

További információkat a polgármesteri hivatalal 30-as számú, Szociális irodájában, vagy a 0266-315120/191-es telefonszámon igényelhetnek.

Csíkszereda Municípium Polgármesteri Hivatala

2016 február 26

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy