Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Meghosszabbították az iskolai ösztöndíjpályázatok benyújtásának határidejét. Az ösztöndíjak odaítélésével kapcsolatos pontosítások

 

Az Oktatási Minisztérium a tanulók érdekében kiadta az ösztöndíjak odaítélésének feltételeit jóváhagyó rendelet módosításáról és kiegészítéséről szóló miniszteri rendeletet. Hangsúlyozzuk a következő szempontokat:

  • Az ösztöndíjpályázatok benyújtási határidejének meghosszabbítása 2 héttel, február 14-ig;
  • Minden tanuló, aki az első félévben szociális ösztöndíjban részesült, továbbra is részesül ebben az ösztöndíjban, kétszeres összegben (100 lej/hóról 200 lej/hóra). Ezekhez hozzáadódnak azok a tanulók, akik olyan jelentkezést nyújtottak be, amellyel igazolták, hogy megfelelnek a 2022-re frissített minimum nettó jövedelemre vonatkozó kritériumoknak (1524 lej a 2021-re érvényes 1386 lej-hez képest);
  • Egyszerűsödött az igazoló dokumentumok listája, pontosításra került, hogy amennyiben azokat az első félévben nyújtották be a szociális ösztöndíj megszerzéséhez, az a tanév teljes időtartamára érvényes marad;
  • Szociális ösztöndíjban részesülnek az árvák, az egyedülálló szülő által nevelt és a szüleik által elhagyott tanulók (akikre külön védelmi intézkedést, illetve elhelyezést/sürgősségi elhelyezést vezettek be). Ezeknél a tanulóknál az ösztöndíj odaítélését nem befolyásolják a jövedelmi határok.
  • Szociális ösztöndíjban részesülnek azok a vidéki diákok, akik az otthonuktól eltérő településen tanulnak. Ugyanakkor ezeknek a tanulóknak az ösztöndíját nem kötik jövedelmi korlátokhoz.
  • A „kedvezményezettek listájának féléves felülvizsgálata” kifejezés pontosításra/részletezésre került.

Az Oktatási Minisztérium állandó célja a tanulók tanulásra való ösztönzése, motiválása, de a veszélyeztetett kategóriákba tartozó tanulók anyagi támogatása is.

Felhívjuk a figyelmet, hogy 2011-től kivétel nélkül és megszakítás nélkül az ötödik és kilencedik osztályos tanulók kivételével minden évben az előző tanév általános átlaga alapján ítélik oda az ösztöndíjakat. Az ösztöndíj kritériumok szabályozásáért felelős miniszteri rendelet első alkalommal teremtette meg az első félévben az ösztöndíj odaítélésének lehetőségét a kilencedik osztályos tanulók számára.

Az összes romániai állami iskola és középiskola szintjén történő egységes alkalmazáshoz, valamint az 1.094/2021 kormányhatározatban garantált minimális összeg kifizetésének biztosítása érdekében az Oktatási Minisztérium a következő költségvetési kiigazításban javasolni fogja a tanulók ösztöndíjainak kifizetését az állami költségvetésből az oktatási minisztérium saját költségvetésén keresztül.

Sorin Mihai CÎMPEANU,

Oktatási Miniszter
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.