Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Több mint 150 vadkárt jelentettek az év eleje óta a Hargita Megyei Környezetvédelmi Hivatalnál

Az év eleje óta 155 vadkárt jelentettek a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnek (APM), a legtöbb esetben medvék okoztak problémákat – írja az Agerpres.

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) igazgatója, Domokos László tájékoztatása szerint a 155 bejelentett vadkárból, amelyek értékelése érdekében felállítottak egy értékelő bizottságot, 135-öt medve, hármat farkas, 20-at más állatok, például hódok vagy szarvasok okoztak.

A vadtámadások következtében 85 juh, 74 szarvasmarha, 142 szárnyas és egyéb apró állat pusztult el, és 48 méhcsalád is érintett volt.

2021 azonos időszakához képest 15 százalékkal kevesebb a vadkár bejelentése – állítja az idézett forrás.

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója által közölt információkból az is kiderül, hogy a környezetvédelmi minisztérium 723/2022-es rendelete alapján 35, a településen kívüli medve példányra vonatkozóan adtak ki kilövési határozatot, a vadásztársaságok pedig 24 példányt lőttek ki.

Szintén a frissített 81-es sürgősségi kormányrendelet szerint hat medvét lőttek ki, amelyek lakott területen okoztak károkat és veszélyeztették az állampolgárokat, 23-at áthelyeztek, 25 esetben pedig elkergették az állatokat.

Az év eleje óta több medve is elpusztult autó- vagy vonatbalesetben, vagy holtan találták őket.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.