Peste 2.500 de militari români şi americani şi sute de mijloace tehnice participă la un amplu exerciţiu militar

0

Articol disponibil în: Română

Potrivit unui comunicat al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, scopul general al exerciţiului „Someş 15” este de a antrena forţele proprii în planificarea şi conducerea operaţiilor defensive de nivel tactic.

„În perioada 7-18 septembrie, în facilităţi de instruire ale Forţelor Terestre dispuse în judeţele Arad, Cluj, Braşov, Suceava şi Harghita, unităţi şi mari unităţi din compunerea Diviziei 4 Infanterie «Gemina» vor participa la exerciţiul «Someş 15». În fazele efective de derulare a programului instruirii sunt antrenaţi peste 2.500 de militari şi sunt implicate peste 400 de mijloace tehnice şi echipamente. În vederea realizării pregătirii într-un mediu multinaţional aliat, alături de militarii români se instruieşte şi o subunitate de infanterişti marini ai United States Marine Corps Forces Europe din cadrul Black Sea Rotational Force 15. Scopul general al exerciţiului «Someş 15» este de a antrena forţele proprii în planificarea şi conducerea operaţiilor defensive de nivel tactic”, se arată în documentul citat

Reprezentaţii Diviziei 4 Infanterie „Gemina” au menţionat că în etapele de derulare a pregătirii practice vor fi incluse exerciţii de comandament cu transmisiuni în teren, trageri de luptă cu diferite tipuri de armament, paraşutări, zboruri cu şi fără trageri de luptă.

„Acţiunile militare planificate vor fi integrate într-un cadru operaţional mai larg, ordonat de eşaloanele de comandă ale diviziei. Activităţile de instruire ca acelea programate în cadrul exerciţiului, de cea mai mare complexitate organizatorică şi anvergură operaţională desfăşurate până acum de Divizia 4 Infanterie «Gemina», conduc, pe de o parte, la menţinerea şi creşterea capacităţii operaţionale a structurilor noastre militare şi, pe de alta, la promovarea de către România a stabilităţii regionale”, se mai arată în comunicatul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Exerciţiul „Someş 15” are la bază un scenariu fictiv, complex, adaptat mediului de securitate actual, în conformitate cu legislaţia naţională şi internaţională în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

„Reale sunt doar structurile armate proprii, astfel încât, în baza pregătirii anterioare şi a celei acumulate prin desfăşurarea exerciţiului, acestea să fie în măsură ca, în situaţii de criză sau pe timp de război, să îşi îndeplinească misiunile pentru care au fost destinate. Antrenarea unei subunităţi de infanterişti marini americani alături de militari români este dovada permanentizării cooperării în domeniul operaţional şi se adăugă, la acest nivel, eforturilor aliate de asigurare a securităţii regionale”, se menţionează în document.

Sursa: www.gandul.info

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy