Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Több mint 2,6 millió lejt utaltak ki Hargita megyei települések fejlesztésének és korszerűsítésének támogatására

  • Az elismert vallási kultuszok támogatását célzó éves programra 2023-ban előirányzott összeget a nagyszámú kérés következtében megemelték

Hargita Megye Tanácsa hétfőn, május 15-én Zetelakán tartott ülésén a döntéshozó fórum jóváhagyta a Hargita Megyéért Díj átadását, a magyar közösséghez tartozó díjazottnak május 18-án, május 22-én pedig a román közösséghez tartozó személyiségnek.

Ugyanakkor az ülés során forrásokat különítettek el a települések által megkezdett projektek befejezésére.

Így a Hargita Megye Tanácsa rendelkezésére álló, a tárgyévi jövedelemadó 6%-os hányadából álló alapból Lövéte község számára elkülönített 450 000 lejes összeg részben fedezi a „Ivóvíz és csatornahálózat bővítése” beruházást.

Újszékely község 150.000 lejt igényelt és kapott a község és környék csatornahálózatának kiépítésére.

Csíkszentimre községet 550.000 lejjel támogatták a Henter kúria felújítására és a nagyközönség hozzáférését megkönnyítő interaktív, múzeumi jellegű kiállítótér kialakítására.

Négyszázezer lejt hagytak jóvá Gyergyóújfalu számára, a község fejlesztésére. Ezzel az összeggel a műjégpályát szeretnék felújítani.

Felsőboldogfalva 600.000 lejt kap a Templomtér felújítására, Csíkmadaras 500.000 lejből újíthatja fel a Kiss Ferenc Általános Iskolát.

Homoródalmás pénzügyi támogatást igényelt a községet az Orbán Balázs barlanggal összekötő 132A megyei út időszakos munkálataira, erre a célra 50.000 lejt hagyott jóvá a megyei tanács, a 2023-as évre a megyei utak karbantartására az áfából lebontott összegből.

„A 134-es és a 134A megyei út, valamint a DN13C országút esetében szükség volt az eredeti terv módosítására a helyi igényeknek megfelelően, továbbá a 133-as megyei út esetében a DC15 községi és DJ137A megyei út kereszteződésénél történő felújításhoz szükség volt a terv műszaki-gazdasági elemeit tartalmazó DALI jóváhagyására”, mondta Adrian Chiorean, a Hargita Megyei Tanács Műszaki Osztályának igazgatója.

Figyelembe véve a nagyszámú kérelmet, illetve a 2023-as évre Hargita megyében működő, törvényben elismert vallási kultuszok támogatására irányuló éves programon belül igényelt nagy összegeket, a Program- és Projekt Főigazgatóság javaslatot tett a Hargita Megye Tanácsa által 2023-ban végrehajtandó programok és projektek jegyzékének módosítására, a Valláskultuszok Támogatási Program költségvetésének 200.000 lejjel történő megemelésével.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.