Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Több mint 5.000 koronavírus fertőzéses eset országszerte. Rekordszámú megbetegedés Hargita megyében

Október 23- ig Romániában 201.032 koronavírus fertőzést igazoltak. 144.429 személyt gyógyultnak nyilvánítottak.

Az országos szinten elvégzett tesztek után a legutóbbi jelentéshez képest 5.028 új SARS-CoV-2-vel (COVID-19) fertőzött személyt regisztráltak, ezek olyan esetek, amelyeknek korábban nem volt pozitív tesztje.

Hargita megyei helyzetjelentés, 2020 október 23

Hargita megye szintjén a koronavírus terjedésének megelőzésére tett intézkedések követése, 2020 október 23:

–        2429 igazolt eset (130 új eset az utóbbi 24 órában)

–        1210 gyógyult személy (69 gyógyult az utóbbi 24 órában)

–        76 elhunyt

–        269 személy van beutalva a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba, a székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi és maroshévízi háttérkórházakba

–        821 személy van otthoni elkülönítésben (az 1309/2020.07.21-es Egészségügyi Miniszter Rendelete 4. cikk, (1) bekezdés c) alpont és (2) bekezdés alapján)

–        1118 személy van otthoni karanténban (az 1309/2020.07.21-es Egészségügyi Miniszter Rendelete 4. cikk, (1) bekezdés c) alpont és (2) bekezdés alapján)

53 pozitívan tesztelt személy esetében folyamatban van a járványügyi kivizsgálás;

Folyamatban van a fertőzött személyekkel érintkezett személyek járványügyi kivizsgálása, továbbá elrendelték a tünetmentes kontaktszemélyek otthoni elkülönítését.

A teszteket az Országos Közegészségügyi Intézet által létrehozott COVID-19 tesztelési algoritmusnak megfelelően hajtják végre.

Az elmúlt 24 órában a Belügyminisztérium, a Nemzetvédelmi Minisztérium és a székelyudvarhelyi, maroshévízi és gyergyószentmiklósi helyi rendőrségek integrált rendszerben tevékenykedtek az új koronavírus elterjedése ellen, és a bűncselekmények elbátortalanítása érdekében.

A belügyminisztériumi és megyei hatóságok mozgósítva vannak ebben az időszakban a Covid-19 megbetegedések megelőzése érdekében.

Hargita megye szintjén, a prefektus autoritása alatt, operatív koordinációs csoport jött létre a konkrét helyzet felmérésére, annak érdekében, hogy fokozni lehessen az egészségvédelmi szabályok betartásának ellenőrzését és azon személyek felderítését, akik nem tartják be az egészségügyi védekezés szabályait az új koronavírusos megbetegedések megelőzése érdekében.

A megtett intézkedések fő célja az új koronavírus elterjedésének megakadályozása, de ahol azt a helyzet megkövetelte, az ellenőrző csoportok intézkedéseket hoztak a hatályos jogszabályok megsértésének szankcionálására.

Az ellenőrző tevékenységek a zsúfolt területekre koncentrálódtak, ahol magas a fertőzésveszély.

Hargita megyében helyszíni ellenőrzést tartanak, amikor értesítést kapnak a Covid-19 megbetegedés korlátozására vonatkozó intézkedések be nem tartásáról, továbbá megnövelt létszámú csapatok ellenőrzik a zsúfolt zónákat, bevásárlóközpontokat, piacokat, vásárokat, valamint a strandokat, teraszokat, szabadtéri klubokat.

Emlékeztetjük a polgárokat, hogy a Hargita Megyei Vészhelyzeti Bizottság 2020/30,31 és 32-es rendelete előírja a védőmaszk viselésének kötelezettségét mindenki számára, aki közterületen tartózkodik, legyen az nyílt vagy zárt tér, Hargita megye területén.

Továbbá kötelező a maszk viselése bármilyen jellegű, kinti vagy beltéri eseményeken, a nagy gyalogosforgalmú útvonalakon, ahol zsúfoltság alakulhat ki Hargita megye területén.

Csak hiteles forrásból tájékozódjanak!

Tartsák be a hatóságok ajánlásait!

Továbbra is tartsunk be 3 egyszerű szabályt, amelyek megvédhetnek minket vagy a környezetünkben levőket:

  • kerüljük a zsúfolt helyeket
  • viseljünk védőmaszkot zárt területen
  • gyakran mossunk kezet

 

Hargita Megye Prefektusi Hivatalának sajtóirodája

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.