Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Több mint 66 700 gazdálkodó részesült az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott vissza nem térítendő támogatásban

 

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) anyagilag támogatta azokat a gazdálkodókat, akik a mezőgazdaságban beruházási projekteket hajtanak végre Romániában a mezőgazdasági üzemek korszerűsítésére, a feldolgozóegységek technológiájára, a gyümölcstermelő gazdaságok fejlesztésére és különösen a fiatal gazdálkodók támogatására, hogy gazdaságok vezetőivé váljanak.

Így a 2015-2022 közötti időszakban az AFIR-hez 77 721 támogatási kérelem érkezett kis- és nagyüzemi mezőgazdasági üzemek és gyümölcsösök beruházásaira, fiatal gazdálkodók telepítésére és társulási formák fejlesztésére, valamint biztosítás rendezésére. A kérelmek összértéke 5,6 milliárd eurót tesz ki. 66 709 beruházás finanszírozására kötöttek szerződést, a projektek összértéke eléri a 2,6 milliárd eurót. Eddig a pillanatig az AFIR 1,86 milliárd eurót fizetett ki a gazdálkodóknak a megvalósult beruházások elszámolásáért.

Az AFIR-en keresztül a gazdálkodóknak juttatott finanszírozás folyamatosan hozzájárult hazánk mezőgazdaságának fejlődéséhez, amit a FEADR – Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott beruházások teljesítménymutatói is bizonyítanak, melyek között megemlítjük:

-Az AFIR 20 124 fiatal gazdálkodót támogatott anyagilag a PNDR- Országos Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági alintézkedésein (sM) keresztül az alábbiak szerint: 13 924 fiatal gazdálkodót támogatott a 6.1 alintézkedés- Fiatal gazdálkodók letelepedésének támogatása alapján, továbbá a 6.3-as alintézkedés- Kisgazdaságok fejlesztési támogatása révén további 4 718 fiatal kapott támogatást.

-Ezzel egyidejűleg az SM 4.1 Mezőgazdasági üzemi beruházások révén az AFIR 785 fiatal gazdálkodót, az SM 4.1 a Gyümölcsgazdasági beruházásokon keresztül pedig 68 fiatal gyümölcstermesztő jutott támogatáshoz. Megemlítjük, hogy a fiatal gazdálkodók teljes számából 4132 fiatal gazda hegyvidéki.

A 4.1 alintézkedés keretében a gazdálkodók rendelkezésére álló európai források segítségével 1821 szántóföldi növénytermesztő telep, 509 gyümölcstartó telep, 126 tejtermelő telep, 153 vegyes gazdaság, 113 húsmarha telep, 83 kertészeti telep, 68 baromfitelep, 51 sertéstelep, 16 juh- és kecsketelep, valamint 7 méhészet létesült.

657 576 hektár a szintén az AFIR által kezelt alintézkedésekből finanszírozott mezőgazdasági üzemek területe.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.