Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

2022 első tíz hónapjában több mint 900 csalárd villamosenergia- és földgázfogyasztási esetet azonosítottak

 

  • A kár becsült értéke megközelítőleg 10 millió lej;
  • A csaló rögtönzések visszafordíthatatlan következményekkel járó balesetekhez vezethetnek;
  • Az elosztói szolgáltatás minőségét befolyásolja a csalárd fogyasztás a hálózatban keltett zavarokon keresztül;

A Delgaz Grid szakosodott struktúrája, az energetikai ellenőrzés folyó év január és október között 937 csalárd fogyasztási esetet azonosított, ebből 496 földgáznál, 441 pedig villamos energiánál.

A tettesek azonosítása és a kár megtérítése érdekében 753 büntetőfeljelentést készítettek és juttattak el az illetékes intézményekhez, 650-et a villamosenergia-ágazatban és 103-at a földgáz-szegmensben.

2021-ben (április-decemberi időszakban) 1069 csalást azonosítottak, ebből 639 a földgáz és 430 a villamos energia esetében. 416 büntetőfeljelentést tettek, ebből 77 a földgáz, 339 a villamosenergia-szegmensben.

A csalárd fogyasztást legtöbbször titkos telepítéssel, megkérdőjelezhető minőségű anyagokkal és nyilvánvalóan a telepítés konstrukciós és biztonsági szabályainak betartása nélkül hajtják végre olyan ún. „mesteremberek” akiknek semmilyen szakképzéssel nem rendelkeznek a villamos energia vagy földgáz területén.

Minden ilyen rögtönzött telepítés tüzet, áramütést, robbanást, mérgezést, stb. okozhat.  A lehetséges, illuzórikus,  következményekhez képest jelentéktelen haszonért az emberek kockáztatják vagyonukat, otthonukat, üzletüket, egészségüket vagy akár életüket. Mind a csalárd fogyasztásból közvetlenül “hasznot húzók” szenvedhetnek, de a közelben lévő emberek, otthonok, gazdasági szereplők is. Megéri?

Az elosztóhálózatok teljesítményét befolyásolják az improvizációk és a titkos telepítések. Ugyanúgy az ismert, bejelentett fogyasztás figyelembevételével tervezett és szabályozott védelmek, automatizálások. Csalás esetén a fogyasztás nem ismert, és akkor a hálózatok sem működnek normál paramétereken, a becsületes, rendszeresen számlát fizető fogyasztók is szenvednek.

A csaló fogyasztás cégünknek anyagi veszteséget is jelent, de a fogyasztók számára megnövekedett kiadásokat is jelent. Az illegális beavatkozások a becsületes fogyasztókat érintik az elosztási szolgáltatás megszakításain, a szolgáltatott energia nem megfelelő paraméterein keresztül.

Az idén feltárt 937 esetben az ellopott energia mennyisége mintegy 20,5 GWh, a kár becsült értéke csaknem 10 millió lej.

Összehasonlításképpen a 20,5 GWh (20 500 000 kWh) csaknem 14.000 lakás éves villamosenergia-fogyasztását jelenti (150 kWh/hó átlagfogyasztás mellett) vagy több mint 2000 lakás földgáz fogyasztását (1000 köbméter/év, körülbelül 10.000 kWh/év egyenértéke).

2021-ben a csalással elfogyasztott energia mennyisége hozzávetőlegesen 28,3 GWh volt, értéke pedig közel 20,5 millió lej volt.

A csalárd fogyasztás ugyanakkor lopás, és a Btk. rendelkezései szerint büntetendő.

A Delgaz Grid nem tolerálja ezeket a törvénytelen tevékenységeket. Ezért folyamatosak szakértőink által a csalárd fogyasztás azonosítására és korlátozására tett intézkedések.

És végül, de nem utolsósorban, a becsületes fogyasztókat nagyobb mértékben érinthetik ezek az illegális gyakorlatok, mint a forgalmazó cégeket. Éppen ezért a polgári lelkületükre, de az említett kockázatokkal szembeni védekező reflexre is apellálunk, és kérjük, hogy a tudomásukra jutott esetleges visszaélésszerű fogyasztási helyzeteket továbbítsák a raporteazafrauda@eon-romania.ro e-mail címre vagy jelentsék a legközelebbi rendőrőrsön.

Az ügyfelek biztonsága érdekében a következő megelőző intézkedéseket javasoljuk:

  • NE engedje, hogy illetéktelen személyek hozzányúljanak a villany- vagy földgázórához;
  • NE fogadja el földgázvezetékekre vagy villanykábelekre megoldásokat olyan személyektől, akik alacsonyabb fogyasztás lehetőségét kínálják Önnek;
  • NE fogadja el olyan anyagok használatát, amelyek nem villany- vagy földgázszerelésre szolgálnak (pl. kábelek szigetelése szalaggal, drótbilincs a gázvezetékre, stb.).

A Delgaz Grid-ről

A Delgaz Grid, a német E.ON csoporton belüli elosztó társaság 24.000 km-es földgázhálózatot üzemeltet Románia északi és nyugati részének 20 megyéjében (Kolozs, Beszterce Naszód, Máramaros, Szatmár, Szilágy, Temes, Arad, Bihar, Krassó-Szörény, Hunyad, Maros, Szeben, Fehér, Hargita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț és Bákó), valamint 82.300 km-es villamos hálózatot hat moldovai megyében: Bákó, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava és Vaslui. 2005-ös hazai piacra lépése óta az E.ON mintegy 1,9 milliárd eurót fektetett be főként a gáz- és villamosenergia-hálózatok korszerűsítésébe, és mintegy 2,7 ​​milliárd eurónyi adót és illetéket utalt át az államnak.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.