Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Indításra kész a platform, ahonnan a Covid zöldigazolvány letölthető

 

Készen áll a 2021 július 1-jei indításra az az internetes portál, ahonnan román vagy külföldi állampolgárok letölthetik a digitális EU Covid zöldigazolványt.

Az STS szakemberei, akik a teljes informatikai rendszert kifejlesztették elvégezték a legújabb optimalizálásokat, a román kormány által elfogadott sürgősségi kormányrendelettel összhangban.

Azok számára, akik a biztonságos utazáshoz igazolványt szeretnének a járvány ideje alatt, csütörtöktől rendelkezésükre áll a https://certificat-covid.gov.ro platform. Az alkalmazás intuitív, és kevesebb, mint 10 lépésben megszerezhető az igazolvány:

 1. A hitelesítés e-mail címen alapul.
 2. Ha az e-mail érvényes, a számítógépes rendszer egy linket küld, amely kattintás után a felhasználót a platform főoldalára irányítja.
 3. Nyissa meg a zöld “Új tanúsítvány” gombot.
 4. Válassza ki a személyazonosító okmány típusát, amely alapján a kérelmezőt regisztrálták tesztelésre vagy oltásra.
 5. A román állampolgárok és azok, akiknek a román hatóságok által kiadott személyi száma- CNP van, kattintsanak a “CNP” gombra, amelyet a korosztály követ. A dedikált mezőkbe írja be: a személyes számkódot, az azonosító okmány sorozatát és számát, a név kezdőbetűjét, az utónév kezdőbetűjét és a kívánt igazolvány típusát. A külföldi állampolgárok kiválasztják az “Útlevél / személyi igazolvány” opciót, és kitöltik azokat a mezőket, amelyek tartalmazzák: “Az útlevelet kiadó ország”, az “útlevél vagy személyi igazolvány száma”, a név és a vezetéknév kezdőbetűi, majd kiválasztják az igazolvány típusát.
 6. Kategóriától függően töltse ki:
 • Az oltási igazolás elkészítéséhez válassza ki a beadott szérum típusát, azt a megyét, amelyben beoltották, és adja meg az oltás hónapjának megfelelő számot.
 • A COVID utáni gyógyulás tanúsítvány előállításához válassza ki azt a megyét, amelyben a tesztet elvégezték, és azt a hónapot, amelyben a személy pozitívnak bizonyult.
 • A tesztigazolás előállításához válassza ki azt a megyét, amelyben a tesztet elvégezték, és azt a hónapot, amelyben azt elvégezték. Az ilyen típusú tanúsítványok érvényességi ideje a negatív teszt után legfeljebb 72 óra.
 1. Kattintson a “Mentés” gombra, és az alkalmazás regisztrálja a digitális EU Covid zöldigazolvány létrehozására vonatkozó kérelmet.

Később az “Igazolványlist” részben megtekintheti az e-mail fiókból kiadott összes tanúsítványt.

Néhány fontos pontosítás:

 

 • Az igazolvány ingyenes.
 • 14 év alatti kiskorúak esetében szülői hozzájárulás szükséges.
 • Az igazolvány létrehozásának ideje néhány másodperc és egy óra lehet, a kérelmek számától függően.
 • Az igazolvány létrehozásakor e-mailben értesítik az igénylőt.
 • Az Európai Unió tagállamaiba való belépéskor az iagzolványok ellenőrzése a QR-kód beolvasásával történik. A felhasználó hozzáférhet és megtekintheti mind az igazolványok listájából – az igazolvány kiválasztásával, mind pedig a kinyomtatható dokumentum tényleges letöltésével *pdf formátumban.

Az igazolványok létrehozásával vagy használatával kapcsolatos egyéb információk a 021.414.44.25-ös telefonszámon igényelhetők.

Az igazolványt levél formájában is megszerezheti az adott személy a lakóhelye szerinti városházán, a közegészségügyi igazgatóságon vagy a személyek nyilvántartására szolgáló közösségi közszolgálaton keresztül.

Olyan helyzetekben, amikor pontatlanságok fordulnak elő egy személy által kitöltött információk és a https://certificat-covid.gov.ro platformhoz kapcsolt adatbázisokban regisztrált adatok között, az adatok javítását el kell végezni. Ezért az oltási igazolványok kiállítására irányuló kérelmet legalább 5 munkanappal a felhasználás előtt, a teszteléshez pedig legalább 12 vagy 48 órával kell benyújtani, az elvégzett teszt típusától függően – gyors vagy PCR.

További információk

Emlékeztetünk arra, hogy a tanúsítvány nem kötelező dokumentum, de segítségével azok az emberek, akiket beoltatták magukat a COVID-19 ellen, felépültek ebből a betegségből, vagy negatív eredményt mutat a COVID-19 tesztjük, bizonyíthatják epidemiológiai helyzetüket.

Az igazolványok előállításához a számítógépes rendszer a szükséges adatokat az Országos Elektronikus Oltási Nyilvántartásból veszi az oltott személyek esetében, és a tesztelt, negatív vagy pozitív eredménnyel rendelkező, de a Covid-19 ből felépült emberek esetében a Corona-Forms alkalmazásából veszi a szükséges adatokat. Az igazolványok tartalmaznak egy QR-kódot, amely digitális aláírást tartalmaz, hogy az olvasáskor ellenőrizhető legyen a dokumentum hitelessége, integritása és érvényessége. A digitális aláírást az STS biztosítja, így az állampolgároknak nincs szükségük saját digitális aláírásra.

Az országba való beutazáskor a digitális igazolványokon szereplő QR kód leolvasásához az STS elküldte a határrendészetnek a szükséges eszközöket: 271 mobil szkennert és 271 okos mobiltelefont, amelyekre telepítették a „CoronaScan” alkalmazást. Az Európai Unió bármely tagállamába történő belépéskor az igazolvány digitális formában, mobil eszközön és papírra nyomtatva egyaránt bemutatható.

Az információs rendszerek szintjén kiberbiztonsági intézkedéseket hajtottak végre.

STS Sajtóiroda
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük