Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Pünkösdöt ünnepeltek a csíkszeredai Ortodox Székesegyházban is

 

2017 június 4-én, pünkösd vasárnapja alkalmából ünnepi liturgiára került sor, amelyet Kovászna és Hargita megye püspöke, nm., ft. Andrei celebrált.

Az istentisztelet végeztével a szenteltvízzel megszentelt hársfaágakat a hívek otthonaikba vitték, emlékeztetőül a pünkösdkor a tanítványokra szálló kettős tüzes nyelvekre.

Főtisztelendősége a következő szavakat intézte az egybegyűltekhez: „Szeretett lelki leányaim és fiaim, a jó és könyörületes Isten arra méltatott bennünket, hogy velünk legyen ezen az ünnepen. A vigasztaló Lélek megjelenése a Fiú ígéretének és az Atya irgalmának beteljesedése, és a kettős tüzes nyelvek által beharmatozza lelkünk és elménk megnyugvását, nekünk, akik ez ünnep alkalmával megnyitjuk szívünk ajtaját és új, kegyes beszédeket és énekeket hallunk, amelyeket követve üdvözülünk. Nézzétek az ünnepi szentképen, amint a Szűzanya a tanítványokkal együtt imádkozik. Fogadjuk be elménk trónjára a Világosság Anyját, hogy Isten világosságának megjelenése számunkra is megújító és bűntől megmentő legyen. A kettős tüzes nyelvek az energiák, a tanítványok kezében levő tekercsek az Egyház küldetése. Csak a Szent Lélek által nevezhető az ember istenhordozónak, krisztushordozónak és lélekhordozónak. A Szent Lélek miatt győzik le az Apostolok a világot, tesznek csodákat, viselik el az üldöztetést és megkapják a vértanúság koronáját. A Szent Lélek szenteli fel a papokat Isten Titkainak sáfáraivá és őrzi meg az Egyházban az egységet és az apostoli szinódust. Az Egyház jutalma Krisztus Szent Lélek általi megvallásáért az örök élet az Ő Királyságában”.

 

 

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.