Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Hargita megyei tűzoltók négy tűzesetnél avatkoztak be az elmúlt hétvégén

Március 26-28 között a Hargita megyei katonai tűzoltók 44 sürgősségi esetet kezeltek. Ezek nagy része elsősegélynyújtásból állt, a SMURD mentősök 43 személynek nyújtottak elsősegélyt.

Ugyanakkor 4 esetben tüzet is oltottak, illetve két túlsúlyos személy szállításában is segítettek a SMURD egységeknek.

Pénteken, március 26-án, a gyergyószentmiklósi katonai tűzoltók és a gyergyóremetei önkéntes tűzoltók 3 tűzoltóautóval érkeztek egy gyergyóremetei tűz helyszínére, amit a kazánház megrongálódott kéménye okozott. A tűzoltók érkezésekor égett a kazánház tetőzete 30 négyzetméteren és az oldalfalak kb. 20 négyzetméteren, és fennállt a veszély, hogy a tűz átterjed a szomszédos lakóházakra.  A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően sikerült 100.000 lej értékben anyagi javakat megmenteni, a keletkezett kár 15.000 lejre tehető.

Vasárnap, március 28-án 02:15 körül a balánbányai tűzoltókat egy csíkszentdomokosi égő háztetőhöz riasztották. A csíkszentdomokosi önkéntes tűzoltókkal együttműködve két óra leforgása alatt eloltották a tüzet. Szerencsére személyi sérülés nem történt. A tüzet valószínűleg a gyúlékony anyagoktól nem megfelelően elszigetelt kémény okozta. A tűzoltók beavatkozásának eredményeként sikerült 400.000 lej értékű anyagi javakat megmenteni, a keletkezett kár 30.000 lejre becsülhető.

Szombaton, március 27-én, két esetben száraz növényzet égett, egyik esetben a tűz átterjedt a közeli gazdasági melléképületre. Csíkszentléleken a csíkszeredai katonai tűzoltók léptek közbe egy növényzeti tűz megfékezése érdekében. A tűz kb. 60 ár száraz növényzetet emésztett fel. A tüzek keletkezését valószínűleg nyílt tűz használata okozta.

Ugyancsak szombaton a gyergyószentmiklósi tűzoltók, együttműködve a gyergyóremetei önkéntes tűzoltókkal az égő száraz növényzettől átterjedt lángok miatt felgyúlt istálló oltásában vettek részt, a Kicsi Bükknek nevezett helyen. A tűzoltók megérkezésekor égett az istálló 30 négyzetmétere, illetve a ház falának 2 négyzetmétere. A tűzoltók gyorsan lokalizálták és eloltották a tüzet. A beavatkozás következtében sikerült 30.000 lej értékű anyagi javakat megmenteni, az anyagi kár 10.000 lejre tehető.

A száraz növényzet elégetése felügyelet nélkül, tűzvédelmi intézkedések hiányában, szeles körülmények között, vagy a kunyhók, állatmenhelyek vagy takarmány közelében történő égetés a fő kiváltó elemei a háztartásokban és a melléképületeknél keletkező tűzeknek.

A tél múlásával, figyelembe véve, hogy a mezőgazdasági területek tisztítási vagy tavaszi takarítási műveleteit a legtöbb esetben nyílt tűz alkalmazásával hajtják végre, az anyagi vagy emberi károk elkerülése érdekében felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy minden munkát végezzenek a tűzvédelmi intézkedések betartásával.

A tarló, a száraz növényzet és a növényi törmelék elégetése csak tűzvédelmi engedély megszerzése után történik. Ez az engedély a 605/579/2008-as belügyminiszteri rendelet értelmében, a polgármester gondozásával, a sürgősségi helyzetek önkéntes szolgálatának vezetője vagy más, erre a célra kijelölt személy által szerezhető be.

A tűzvédelemről szóló 307/2006-os törvény értelmében a fizikai és jogi személyeknek kötelességük, hogy döntéseikkel és tetteikkel ne veszélyeztessék az életet, a vagyont és a környezetet. Az 537/2007-es számú kormányhatározat rendelkezései szerint a nyílt tűz használata olyan helyeken, amelyek elősegítik a tűz terjedését, mint építményekben, raktárakban, mezőgazdasági ültetvényeken, erdőkben, 1000–2500 lej pénzbírsággal büntetik.

A következő időszakban az ellenőrizetlen égések elkerülése, valamint a tűz terjedésének és károkozó hatásának elkerülése érdekében felhívjuk az állampolgárokat, hogy tartsák be a különleges tűzmegelőzési intézkedéseket:

  • Tűz- és szélveszélyes helyeken nyílt tűz használata tilos.
  • Az ételeket a háztartásokban nyílt tűz alkalmazásával csak speciálisan elrendezett helyeken, olyan körülmények között és távolságokban lehet elkészíteni, amelyek nem teszik lehetővé a tűz terjedését az épületekre, raktárakra, mezőgazdasági területekre, erdőkre, ültetvényekre vagy más környékekre.
  • A növényi hulladék, a szemét, és más éghető anyagok elégetése speciálisan elrendezett helyeken vagy előkészített földeken történik, megtéve a szükséges intézkedéseket a tűz terjedésének megakadályozására a környéken, biztosítva az égés állandó felügyeletét és a parázs eloltását az égés befejezését követően.
  • A tarló elégetése csak a szükséges intézkedések megtétele után történik a tűz terjedésének megakadályozására a környéken, biztosítva az égés állandó felügyeletét.
  • A robbanásveszélyes helyektől 40 m-nél kevesebb távolságra nyílt tűz használata nem megengedett: gyúlékony gázok és folyadékok, gyúlékony gőzök, robbanóanyagok stb., Illetve 10 méterre éghető anyagoktól: fa, papír, textíliák, kátránypapír, bitumen, olaj stb., megfelelő intézkedések felügyelete és biztosítása nélkül.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük