Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az úzvölgyi Nemzetközi Hősök temetőjét övező botrány teljes története

A román nép hősei még nem találtak békét azon a földön, amelyért harcoltak, és száz évvel ezelőtt adták az életüket. Pihenésüket és emléküket jelenleg zavarja a Hargita és Bákó megyei hatóságok közötti botrány, amelyek mindegyike próbálja igazát bizonyítani a katonai temetővel kapcsolatban.

Bár ez a konfliktus frissnek tűnik, a forradalom után néhány évvel kezdődött, és az irredentista magyarok provokálják és tartják fenn a román nyomok végleges eltörlése érdekében a magyarok által lakott területeken.

A botrány szikrája újragyúlt a közelmúltban, amikor a Bákó megyei Dormánfalva polgármestere a város emlékműveinek felújításáról döntött, beleértve a Hargita megyével határos úzvölgyi temetőben található román sírokat is. A gesztus zavarta Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt, aki úgy tartja: „Az építkezésnek nincs jogi alapja. A dormánfalvi polgármester minden egyes érve cáfolható” és azt állítja, hogy bizonyos törvényes előírásokat megszegtek, amikor a beton emlékművet elhelyezték és a román katonák emlékének szentelt sírkereszteket a magyar katonák nem feliratozott sírhantjaira tették; Dormánfalva és Csíkszentmárton közti határ a két megye közti határ is ugyanakkor, a temető pedig Hargita megyében található. Ezzel szemben a bákói polgármester konkrét bizonyítékokkal jön, hogy az úzvölgyi temetőt 1994-ben meggyalázták és két nagy igazságot körvonalaz: először, az a temető nemzetközi, és a dokumentumokból világosan látszik, hogy 1306 hőst temettek oda, hét nemzet fiait- románokat, szerbeket, németeket, magyarokat, osztrákokat, olaszokat és oroszokat; másodszor az úzvölgyi katonai temető a Bákó megyei Dormánfalva területén fekszik.

A médiában megjelent intézményi konfliktust felgyorsította Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnökének székelyekhez intézett uszító felhívása: Az utóbbi 100 évben megtanultuk, hogy ha nem szervezzük meg magunk a dolgainkat, akkor megszervezi a Székelyföldet körülvevő ország. (…) Elfogyott a türelmünk, mert a dormánfalviak tette nem adminisztratív tévedés, hanem nagyon embertelen módon a lelkünkbe akartak gázolni, kicsúfolni hőseink szellemét. Azt akarjuk, hogy amit a dormánfalviak idehoztak vigyék el innen, azt akarjuk, hogy helyreállítsák a temetőt, úgy ahogy volt. Szervezzük meg együtt a temető őrzését. Május 16-án Antal Árpád polgármesterrel itt leszünk, hogy másnap reggel elsők legyünk és „jó gazdaként” fogadjuk a „napszámosokat”. Ne hagyják, hogy csak ketten legyünk, legyünk minél többen.

Az eredmény? A magyar szélsőségesek gyorsan cselekedtek, és egy pillanatig sem haboztak meggyalázni a román sírokat szemeteszsákokkal fedve be azokat. Nyilván a romániai közvélemény durván elítélte az irredenta magyarok akcióját, akik nem az első ilyen jellegű kihágásnál tartanak: A történelem ismétlődik: 25 év telt el a magyarok pogány rituáléja óta az úzvölgyi temetőben. Az ún. magyar anonim aktivisták tettét követően a bákói rendőrség hivatalból kivizsgálást indított a tettesek azonosítása és felelősségre vonása érdekében. Még a rendőrséggel a sarkukban a magyar szélsőségesek orcátlansága felháborító. George Simion román aktivistát, aki a sírgyalázók megbüntetését kérte és személyesen a helyszínre ment, fizikailag bántalmazták a magyar szélsőségesek a temető kapujában. A magyarázat? megveték a magyar szélsőségesek mert román, Románia területén, mert a román hősöket akarta megvédeni.

Természetesen ez a többé-kevésbé mesterségesen kreált örvény csodálatosan kapóra jön bizonyos kicsinyes érdekeknek, éppen az europarlamenti választások küszöbén. Az úzvölgyi temető körüli botrány célja az RMDSZ-t a szavazótáborának a fókuszában tartani és elvonni az embereket az élet fontosabb problémáiról, ugyanakkor a magyarokat összeugrasztani a mellettük élő románokkal.

Viorela Gherasim
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük