Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Az EMNP azt javasolja a választópolgároknak, hogy mindenki saját lelkiismerete szerint szavazzon

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) azt ajánlja a magyar közösségnek, hogy hétvégén esedékes elnökválasztáson a részvétel és a szavazás történjen mindenkinek a lelkiismerete szerint, mutat rá a párt pénteki közleménye, írja az MTI.

A nyilatkozat szerint a romániai elnökválasztási kampány során a magyar közösség nevében a versenyben résztvevő jelöltet, még a rendszerváltást követően 30 évvel sem „fenyegeti” a győzelem kilátása. Másrészt az elnökválasztási kampány lehetőséget kínál arra, hogy az erdélyi magyarok fontos kérdéseit felvegyék a romániai közvélemény napirendjére, és a közös céloknak minél több magyar szavazót kell mozgósítaniuk Erdélyben, megmutatva a közösség erejét.

Ezen okok miatt az Erdélyi Magyar Néppárt konzultációt javasolt mind a közösségi, mind a pártok szintjén a jelölt személyével, illetve az általa bemutatott választási programmal kapcsolatban. Az általa megszerzett parlamenti képviselet monopóliuma miatt az erdélyi legnagyobb magyar párt ismét figyelmen kívül hagyta ezt a konzultációt, és a kampány során látszólag szimpatikus témákkal foglalkozott, általános diskurzussal, szinte teljesen figyelmen kívül hagyva a magyar problematikát, és kezdettől fogva lemondva közösség fontos részének megszólításáról- mondja az EMNP kiadvány.

Az EMNP szerint nehéz helyzetben van az, aki reális politikai megfontolások és politikai teljesítmény alapján kell eldöntenie, kire szavazzon az elnökválasztás első fordulójában.

Ezért az EMNP nem foglal állást a választási részvétellel kapcsolatban és egy bizonyos jelölt támogatása tekintetében, rábízva a választópolgárokra, hogy mindenki saját lelkiismerete szerint szavazzon.

Abban a reményben tesszük a felhívást, hogy a magyar közösség szempontjából fontosabb jövő évi választásokon, képesek leszünk elérni a sikeres részvételhez nélkülözhetetlen egységet, mutat rá az EMNP közleménye.

A 2014-es évi elnökválasztáson Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az érvényes szavazatok 3,47%-át szerezte meg, Szilágyi Zsolt, az EMNP jelöltje pedig 0,56%-ot szerzett.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük