Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Csizmácskákat előkészíteni! Éjszaka jön a Mikulás

 

Szent Miklós hazánkban az egyik legnépszerűbb szent. Mindenki szereti, és nagyon várja, de különösen a gyerekek.

Szent Miklós igazi személyiség volt (mürai püspök), a Jézusba vetett hit védelmezője. Testben és lélekben létezett, most szelleme él, mert a kedvességet, a hitet és a nagylelkűséget testesíti meg.

December 5-én este kortól függetlenül minden gyerek kifényesíti a csizmáját, és reméli, hogy elég jó volt az év során ahhoz, hogy Szent Miklós ajándékot hozzon neki.

Szent Miklós vagy a Mikulás, ahogy minden gyerek ismeri, a mai Törökország ázsiai részén, Lichia tartományban, Patara városában született. Kiválasztják Myra egyházmegye vezetésére. Ezt a méltóságot azután kapta meg, hogy Krisztus álmában megjelent neki, és átadta neki az evangéliumot. Szent Miklós mindenekelőtt jótéteményeiről ismert. Szent Miklóst a bizánci naptárban, de a latin, evangélikus vagy anglikán naptárban is december 6-án ünneplik.

A hagyomány szerint a Mikulás december 5-ről 6-ra virradó éjszaka eljön az ablakokhoz, megnézi az alvó gyerekeket, és ha jók voltak, édességet és egyéb ajándékot hagy a csizmájukban. A lustáknak és az engedetleneknek virgácsot ad.

A néphagyomány szerint a valódi tél Szent Miklós napján kezdődik.

A román hagyományok szerint Szent Miklós fehér lovon jelenik meg, így utalva a tél elején leeső első hóra, segít a rászorulóknak, árváknak és özvegyeknek, ura a vizeknek, megmenti a tengerészeket a vízbefulladástól és védelmezi a katonákat a háború idején.

Az idők során a Miklós név nagyon elterjedt. A nike-győzelem és laosz-nép görög szavakból alakult ki, jelentése „az ember, aki egy győztes nép tagja”.

Ma ereklyéi a bari templomban vannak, bár egy részük a keresztény világ több templomába is eljutott. Ezek egy kis része az Argeş megyei Aninoasa kolostorban található, a XIX. századtól pedig a bukaresti Új Szent György-templomban őrzik Szent Miklós jobbját.

Isten éltesse a Miklós nevet viselőket!
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.