Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Tudományos premier. A romániai barnamedve populáció becslését genetikai minták gyűjtésével valósítják meg, amely módszert ilyen nagy medvepopulációra még soha nem alkalmaztak

 

A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium, mint Kedvezményezett, együttműködve a Kronstadt R.A. Helyi Erdészeti Igazgatósággal, a Romsilva Országos Erdészeti Igazgatósággal és a “Marin Drăcea” Országos Erdészeti Kutató és Fejlesztési Intézettel együtt valósítja meg a Rromániai barnamedve-állomány megőrzését célzó Nemzeti Cselekvési Terv” című projektet, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszíroz a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon (POIM 2014-2020) keresztül. A projekt általános célja országos szinten a barnamedve populáció és élőhelye kedvező természetvédelmi állapotának hosszú távú fenntartása.

A projekt keretében intenzív megfigyelést hajtanak végre, és genetikai módszerekkel felbecsülik a romániai barnamedve populációt. Az országos szintű genetikai minták gyűjtése több mint 400 vadászati ​​szakember bevonásával valósul meg. A terepről begyűjtött mintákat a „Marin Drăcea” Nemzeti Erdészeti Kutató és Fejlesztő Intézetbe küldik, ahol azokat laboratóriumban elemzik és értelmezik. Európában ezt a módszert még soha nem alkalmazták ekkora (több mint 6000) medvepopulációnál, amely körülbelül 70.000 km2-en terül el.

Ezzel párhuzamosan a háziállatok, mezőgazdasági termények és tárgyi javak védelmiére rendszereket vásárolnak és telepítenek az ember-medve konfliktusok csökkentése érdekében, valamint központot hoznak létre a barnamedve egyedek tenyésztésére, gondozására, rehabilitációjára és védelmére.

Az érintett intézményeken belül javítani kívánják az ember-medve konfliktusok megoldásának és a fajok megfigyelésének képességét is. A romániai barnamedve fajok kezelési zónáira vonatkozó tanulmány és a jogszabályi szabályozás megalapozza különböző védelmi célkitűzések meghatározását a faj elterjedési területének szintjén.

A széleskörű közönség tájékoztatása és tudatosítása a faj hosszú távú védelmének szerepéről és fontosságáról, a védelmi célokról és hazánk által az EU-hoz való csatlakozással és nemzetközi szinten vállalt kötelezettségekkel összefüggésben meghozott intézkedésekről, a projekten belül tájékoztató kampány is zajlik „URSUL- coexistență și gestionare durabilă” (A MEDVE- együttélés és fenntartható menedzsment”) címmel.

A témához kapcsolódó információk a  https://www.facebook.com/ursulbrunsinoi oldalon, valamint a projekt weboldalán: https://ursulbrunsinoi.ro/
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.