Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mezei János MPP elnök az EMSZ megyei tanácsos jelöltje

Foto: Nethuszár

Mezei János, az MPP elnöke a Hargita megyei tanácselnöki tisztségre pályázik a szeptember 27-i helyhatósági választásokon az Erdélyi Magyar Néppárt és Magyar Polgári Pártból álló Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjeként, jelentették be csütörtökön a Szövetség társelnökei.

Csomortányi István, az EMNP elnöke és Mezei János a Gyilkos-tó partján található Szent István szobornál tartottak sajtótájékoztatót, amelyen elmondták, hogy a jelölés végelegesnek tekinthető, ugyanis a szövetség regisztrálásának megfellebbezési határideje lejárt, és a tudomása szerint nem nyújtottak be óvást.

Az EMSZ társelnökei hangsúlyozták, hogy azért választották a bejelentés helyszínéül a Békás-szoros közelében a Székelyföld határát, mert számukra fontos Szent István örökségének megőrzése.

“Az erdélyi magyar közösség ismét ostrom alatt áll, és Székelyföld területéből ismét kicsíptek. Egy éven belül a Békás-szoros a Székelyföld és Hargita megye második elvesztett területe “- mondta Csomortányi István, hivatkozva a Hargita megye és a szomszédos moldovai megyék közötti bírósági területi vitákra. Hozzátette, hogy az EMSZ feladata a szükséges magyar egység megteremtése, amely lehetővé teszi a Székelyföld védelmét.

Mezei János, aki korábban Gyergyószentmiklós polgármestere volt, azt mondta, hogy a megyeelnöki székből jó gazdaként az adminisztrációban szerzett tapasztalatait kívánja felhasználni, uniós forrásokra kíván pályázni, és a vállalkozói közösséget megszólítani Hargita megye és Székelyföld szolgálatában.

A sajtótájékoztatót követően az MPP elnöke telefonon elmondta az MTI magyar hírügynökségnek, hogy az EMSZ demokratikus alternatívát teremt az RMDSZ által az Erdély magyar politikájában megtestesített “egypártrendszernek”, előtérbe helyezi a közösség érdekeit és jelölteket indít számos erdélyi településen.

A politikus hangsúlyozta, hogy a helyi választásokon az MPP és az EMNP szövetség az egész Erdélyt lefedi, a két párt jelöltjei sehol sem fognak egymással szemben fellépni. Mezei János hangsúlyozta, hogy a jelöltek kiválasztásakor figyelembe veszik a választási küszöböt, és ettől a szemponttól függően döntenek arról, hogy jelöltjeiket a két párt egyikének vagy a pártok szövetségének színében indítják-e. Azoknak a pártoknak a jelöltjei, amelyek listája a jogosult szavazatok legalább 5% -át megszerezi, beléphetnek a helyi és megyei tanácsokba, míg a pártszövetségként bejegyzett EMSZ-nek el kell érnie a 8% -os küszöböt, írja az MTI.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.