Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) 63. Kongresszusán

 

 

Kelemen Hunor szövetségi elnök vezeti az RMDSZ küldöttségét az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) 63. Kongresszusán. Az európai őshonos kisebbségek, nemzeti közösségek és nyelvi csoportok legnagyobb ernyőszervezete idén Európa Kulturális Fővárosában, a hollandiai Leeuwarden/ Ljouwert-ben tartja éves rendezvényét, 2018. június 20–24. között.

A Szövetség a Minority SafePack európai kampányának hajtómotorjaként az elmúlt évben bebizonyította: képes összetett európai kampányt lebonyolítani, elindítani az őshonos kisebbségek mozgalmát, támogatni a magyar közösség ügyét Európában.

Június 21-én, csütörtökön, holland idő szerint 11 órakor az európai polgári kezdeményezés jövőjéről szerveznek kerekasztal-beszélgetést.

Winkler Gyula és Sógor Csaba EP képviselők felszólalnak a rendezvényen, amelyen jelen lesz többek közt Fernand de Varennes, az ENSZ kisebbségügyi különleges jelentéstevője, Bob Deen, az EBESZ Kisebbségügyi Főbiztosának Hivatala képviselője, Bernd Fabritius, a német szövetségi kormány kisebbségügyi biztosa, Deli Andor és Csáky Pál EP-képviselők, valamint Magyar Anna ET-raptőr is.

A kongresszuson idén is európai kisebbségek helyzetén és az előttük álló kihívásokon lesz a hangsúly. Azonban ezúttal az ünneplésnek is komoly szerep jut a FUEN eddigi legnagyobb projektje, a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés sikeres aláírásgyűjtési kampányát követően. Az ünneplésen túl azonban gondosan meg kell terveznünk a kezdeményezésünk következő lépéseit, az ezzel kapcsolatos teendőket is”- mondta a kongresszus kapcsán Vincze Loránt FUEN-elnök.

A szervezet 2018-as kongresszusán az európai nyelvi sokszínűség, a kisebbségvédelmi jó gyakorlatok megosztása és a fríz közösség helyzete is téma lesz.

A kongresszus csütörtöki nyitónapja élőben követhető lesz a FUEN Facebook oldalán.

További információk ITT.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.