Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök hivatalos romániai látogatása

 

Klaus Iohannis államfő szerdán fogadta Novák Katalin magyar köztársasági elnököt a Cotroceni-palotában. Az elnöki adminisztráció szerint a felek Cotroceniben megbeszéléseken találkoztak, amelyek célja a “kétoldalú párbeszéd diverzifikálása és elmélyítése”.

A megbeszélések végén Klaus Iohannis utalt a magyar tisztségviselők romániai látogatásaival kapcsolatos ellentmondásos helyzetekre. Hangsúlyozta: figyelembe kell venniük, hogy a román állampolgárok iránti felelősség etnikai hovatartozástól függetlenül Romániát terheli, utalva Novák Katalin májusi, romániai magánlátogatásán tett vitatott kijelentéseire.

„Alapvető fontosságú, hogy az érdekelt projektek Romániában valósuljanak meg, csakis Románia beleegyezése alapján, hogy ne legyenek etnikai hovatartozáson alapuló megkülönböztetések, és megfeleljenek a román, európai és nemzetközi jognak. Ismét felidézem azt a mély meggyőződésünket, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek hozzájárulnak azoknak a hidaknak a létrehozásához és megerősítéséhez, amelyek megteremtik a kapcsolatot a jogaik védelméért egyedül felelős állampolgárság szerinti állam és az etnikai származásukkal közös állam között”- mondta Klaus Iohannis.

A májusi magánlátogatással kapcsolatos kérdésre Novák elmondta, elmagyarázta annak összefüggéseit, és Klaus Iohannis államfő tudott a látogatásról, sőt meg is volt hívva, hogy részt vegyen “Nincs probléma ezzel a látogatással” – mondta.

 

Novák Katalin, aki örömét fejezte ki, hogy a magyar nemzetiségű állampolgároknak Romániában a legmagasabb szintű képviselete van, elmondta, Magyarország érdeke, hogy a magyar kisebbségek jogait tiszteletben tartsák. Ez Románia érdeke is – tette hozzá Klaus Iohannis.

Az államfő ragaszkodott ahhoz, hogy a magyar kisebbség jogait nem csak tiszteletben tartják, hanem kormányzati szinten is képviselik, az RMDSZ vezetői által a választmányban betöltött posztokon keresztül.

Emellett elmondta, egyetért Novákkal abban, hogy jó, ha a magyarok “a román nyelvet is használják”, de azt is hangsúlyozta, hogy minden romániai magyar projektet a román állammal kötött megállapodás alapján kell megvalósítani, utalva ezzel a vitatott finanszírozásokra, amelyekről mostanában írt a sajtó.

Novák Katalin beszédében kitért arra, hogy meghívta Klaus Iohannist Budapestre, és hivatalos bukaresti jelenléte a kétoldalú együttműködés fejezetét nyitja meg tekintve, hogy az elmúlt 12 évben ez az első magyar köztársasági elnöki látogatás.

„Éltem a lehetőséggel, mert 12 éve egyetlen magyar elnök sem járt Romániában. Elmondhatom, hogy az elnök úr meghívására hivatalos bukaresti látogatásommal új fejezetet nyitottam együttműködésünkben. Ezzel egy időben meghívtam őt is Budapestre, és megegyeztünk, hogy hamarosan eleget tesz a hivatalos budapesti látogatás lehetőségének” – nyilatkozta Novák Katalin.

Magyarország támogatja Románia schengeni övezethez való csatlakozását – mondta Novák nyilatkozatában, Klaus Iohannis pedig kitért arra, hogy az európai kérdések kapcsán szóba került az energiaárakkal kapcsolatos kérdések, valamint Európa Oroszországtól való függőségének csökkentésének fontossága is. Az Európai Unió válaszának összehangoltnak és egységesnek kell lennie – hangoztatta.

A magyar kormány a múlt hónap végén új megállapodást írt alá Moszkvával, amely megnöveli az oroszországi gázvásárlást, akkor, amikor az Európai Unió igyekszik megszüntetni a közösségi blokk orosz gáztól való függőségét.

források: spotmedia.ro, romania.europalibera.org
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.