Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Magyarország elnöke a Szamos és a Tisza szennyezettségéről panaszkodott Románia és Ukrajna elnökeinek

Foto: Someseanul.ro

Áder János magyar elnök levelet küldött Volodymyr Zelenski ukrán, és Klaus Iohannis román elnöknek a Tisza és a Szamos folyók vizein Magyarországra érkező hulladék mennyiségére utalóan. Áder János sürgette a két keleti szomszéd ország elnökét, hogy érvényesítsék befolyásukat a szennyezés megállításában, közli az MTI.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján kedden közzétett levélben ez szerepel: a közelmúltbeli árvizek – az ígéretekkel ellentétben – hatalmas új mennyiségű műanyag palackot és más hulladékot sodortak át Magyarországra, ami járványügyi veszélyt jelent, akadályozza a halászatot és az idegenforgalmat, súlyos káros hatással van a természetre, és visszataszító is.

Az államfő a két elnöknek címzett levélben megjegyezte: a magyar kormány már többször kérte a két szomszédos ország hatóságainak segítségét, de – az együttműködés megerősítésén túl – kevés hatékony intézkedés, és még ennél is kevesebb javulás követte.

Amint Áder János rámutatott, a szennyezés fő oka az, hogy az emberek a hulladékot a folyók árterületére rakják le.

A levelek arra is rámutatnak, hogy idén a Tisza 2258 köbméter szilárd hulladékot szállított, június 13-tól mostanig 938 köbméter vegyes uszadékot távolítottak el a folyóból, míg a Szamosból 846 köbméter vegyes uszadékot takarítottak ki, és a hulladékkezelés már meghaladja a gépek kapacitását is.

“Nagyon csalódott vagyok amiatt, hogy a Tisza folyó szennyeződése nem csökkent az ismételt ígéretek ellenére sem, és ma már állandó veszélyt jelent a folyó törékeny ökoszisztémájára” – írta Áder János, megjegyezve, hogy ez a jelenség nem az Európai szabványokhoz.

Az elnök arra is emlékeztette az ukrán államfőt, hogy már tavaly óta felhívta a figyelmet erre a kérdésre.

 

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük