Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság tevékenységének bemutatása

 

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság nyilvántartásában több mint 1300 gyermek és fiatal szerepel, közülük 55 súlyos fogyatékkal élő. A védett otthon szolgálat keretében 18 felnőtt él, a csíkszentmártoni multifunkcionális szociális központ három otthonában 12 tizennyolc év fölötti, nehéz helyzetben levő fiatal él. A három szociális és gondozó központban 160 felnőttet gondozunk. A főigazgatóság nyilvántartásából kiderül, hogy a különleges védelmet igénylő nem intézményesített személyek (gyermekek és felnőttek) száma közel 11 000 fő. Összesen több mint 850 gyermek és közel 9200 felnőtt élvezi a fogyatékkal élő gyermekek kiegészítő költségvetését, azaz havi juttatásokat.

A Hargita megyei gyermekvédelmi rendszerbe felvett gyermekek és fiatalok elhelyező központokban laknak, családi típusú otthonokban, a bántalmazott, elhanyagolt, kizsákmányolt, emberkereskedelemnek és migrációnak kitett esetekre fenntartott sürgősségi fogadó központokban, a csíkszentmártoni multifunkcionális szociális központban, a csíkszeredai szociális szolgáltatási központban, a maroshévízi és székelykeresztúri halmozottan fogyatékos gyermekeknek szóló otthonban, vagy hivatásos nevelőszülőknél.

„Csapatunk úgy véli, hogy a tehetség a siker egyik lehetséges esélye. Tudjuk, hogy a tehetséggondozás olyan hosszú távú befektetés, amelynek valós eredményei csak néhány év alatt láthatók. Ezért, amennyire csak lehetséges, a tehetséggondozásra összpontosítunk, hogy segítsük a gyermekeket és a speciális készségekkel rendelkező társadalmi kihívásokkal küzdő fiatalokat a kultúra, a tudomány és a sport területén. A tehetségek elismerése és fejlődésük támogatása társadalmi érdek, de az állam nem biztosítja a szükséges pénzügyi támogatást, hogy tehetséges kedvezményezettjeink a siker útján elinduljanak. Ezért igyekszünk a hiányt saját erőből pótolni, vagy a partner civil szervezetek segítéségével. A tehetségek felkutatása iránt elkötelezett kollégáink sokat dolgoznak ezekkel a gyerekekkel, kitartó munkájuk eredménye a gyerekek és fiatalok sikere.

Az 1-es számú családi típusú elhelyező központ kedvezményezettje, G.F. tehetséges zenész, néhány fiúval a gyermekvédelmi rendszerből megalapította a Royal együttest, és gyakran koncerteznek Székelykeresztúron, illetve Székelyudvarhelyen.

A Sunshine együttest a csíkszeredai kedvezményezettjeink alkotják, akik könyvbemutatókon, kiállításokon örvendeztetik meg a közönséget.

Tehetséges fiataljaink több ezer néző előtt jelentek meg az István a király rockopera kulcsszerepeiben. Speciális igényű fiataljaink évente részt vesznek az „Outsider Music Fest”-en.

Különleges figyelmet szentelünk a tehetséggondozásra, egy hagyomány is segíti ezt: 2010 óta szervezzük meg a „Tehetségek napját”, amikor a gyerekek bemutathatják mennyit fejlődtek az elmúlt év alatt. Ugyanakkor a személyiség fejlesztésre is hangsúlyt fektetünk.

Ugyancsak a tehetséggondozás a célja a „Csodálatos az Árva Szeretete” (Minunata dragoste a orfanului) projektnek, amelyet karácsony körül rendezünk meg évente.

Tehetséges gyermekeink minden évben részt vesznek a Zsögödben szervezett „Zsögödi Nagy Imre alkotótáborban”. A gyermekvédelmi rendszerbe tartozó gyermekeken kívül a csíkszeredai, székelyudvarhelyi, sepsiszentgyörgyi, marosvásárhelyi és szatmári művészeti iskolák diákjai is eljönnek.

A sporttehetségekre is odafigyelünk. A csíkszentmártoni multifunkcionális központban élő L.Sz. több érmet nyert szabadfogású bírkozásban, jelenleg a TGS Herdecke Ringen német klub egyik sportolója.

Ny.S. és Ny.J. ikertestvérek, az „SK Felcsík jégkorong csapat értékes tagjai. Labdarugó lányaink, B.M., M.R. és I.R. országos bajnokok, a „Vasas Femina” tagjai. A karatét gyakorló gyermekeink jó eredményeket értek el az Országos Karate Bajnokságon.

A Csányi Alapítvánnyal és a Care2Travel alapítványokkal való együttműködésnek köszönhetően gyermekeink angol és német nyelvű táborokban vesznek részt.

Évente megrendezzük az „Örökbefogadás napját, „Nyílt kapuk napját” és a „Gyermeknapot”.

Egészséges életmódra neveljük kedvezményezettjeinket: a családi típusú elhelyező központokban zöldséget termelnek. Nyáron zumba tábort szervezünk, népi tánctábort, kézműves tábort és nem utolsó sorban román nyelv tábort.

Ősszel szüreti bált tartunk, szekeres felvonulással. A csíksomlyói multifunkcionális központ a téli szünet idején egy hagyományos tábornak ad otthont, „Ismerjük meg hagyományainkat, egymással megosztva tanulunk meg jobbak lenni” címen. A kiégés elkerülése és a jó eredmények elérése érdekében, az igazgatóság alkalmazottai időszakosan képzéseken, tréningeken, konferenciákon és csapatépítő tevékenységeken vesznek részt.”
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.