Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az első román iskola Sepsiszentgyörgyön: 222 éve kezdődött az építése és 10 év telt el múzeumpontként való hivatalos megnyitása óta

 

1799 június 15-én a levéltárban őrzött hivatalos dokumentumok szerint a sepsiszentgyörgyi bíró a királybíróhoz és Háromszék elöljáróihoz intézett jelentést, amelyben tájékoztatott a román iskola építésének kezdetéről. Az iskola építésével párhuzamosan a fatemplom helyett új téglatemplom épült (1790-től). Szorosan kapcsolódva a templom és az egyházi iskola volt a román kultúra és vallás első gócpontja Sepsiszentgyörgy területén. A templomot Szent Miklósnak szentelték, az első pap pedig Zosim Popoviciu volt, aki a a sepsiszentgyörgyi híveket több mint egy évszázadig szolgáló Popoviciu család első papja volt.

Az ortodox egyházi iskola 1873-ig működött. 1874-től az ortodox vallású román tanulók a magyar állami községi iskolákba jártak. A XX. század elejétől 1930-ig az épületet a városháza bérelte „piacigazgatás” címen, az ortodox templom előtti parkban szarvasmarha vásárt rendeztek. Az 1930-as évek után az épületet lakóházként használták különféle bérlők, ezért többször módosították, elveszítette eredeti megjelenését és tönkrement.

A kormány döntésével az épületet, az állam közvagyonát, kivonták a sepsiszentgyörgyi városgazdálkodási vállalat és a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal fennhatósága alól, és a Kulturális Minisztérium adminisztrációjába került annak érdekében, hogy a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeum berendezze múzeumnak, mint az első sepsiszentgyörgyi román iskola székhelyét. Az új múzeumi pont felavatására 2011 május 18-án került sor.

Jelenleg időszakonként kreatív műhelyeket szerveznek gyermekek számára, de különböző kulturális- irodalmi rendezvényeket is. A tevékenységeket Florin Herteg, a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeum muzeográfusa koordinálja.

Látogassák meg a Váradi József 38 sz. alatt található múzeumi pontot!

  • Az információkat Cristina Ioana Felea-Baubec muzeográfus szolgáltattaVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük