Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Csíkszereda Városháza- Nyilvántartásba veszik az egyéni szennyvízgyűjtő és –tisztító rendszereket

 

A 2022/714-es számú kormányhatározat értelmében Csíkszeredában is nyilvántartásba veszik az egyéni szennyvízgyűjtő és -tisztító rendszereket. A jogszabálynak környezetvédelmi okok mellett az illegális szippantás visszaszorítása is célkitűzése.

A határozat a bejegyzés határidejét a május 27-én megjelent jogszabály hatálybalépésétől számított 180 napban határozza meg. Így a regisztráció utolsó napja november 23, a helyi önkormányzatoknak kötelessége aktívan részt venni a végrehajtásban.

A magán- és jogi személyeknek saját felelősségükre eddig a dátumig kell regisztrálniuk a városi nyilvántartásba az egyéni szennyvízgyűjtő és szennyvíztisztító rendszerüket – csakis abban az esetben, ha a rendszerüket építési engedéllyel telepítették, vagy pedig igazolni tudják, hogy a rendszer a felépítéséből adódóan nem enged szennyvizet a természetbe.

A kormányhatározat tehát egyrészt a legálisan működő rendszerek nyilvántartásba vételét sürgeti, másrészt figyelmezteti az illegális telepek tulajdonosait, hogy törvényesítsék azokat. A nyilvántartást ugyanis a későbbiekben összevetik a közszolgáltató listáival, illetve az urbanisztikai jegyzékekkel, azonosítva azokat a háztartásokat, amelyek nem kezelik legálisan szennyvizüket.

A nyilvántartásba vétel érdekében első lépés a személyes adatok kitöltése. Következő lépésként a regiszter arra kérdez rá, hogy milyen típusú berendezéssel kezelik a szennyvizet: csupán begyűjtik tartályba/gödörbe, vagy esetleg tisztítják is. A kérdéssor mindkét esetben választ vár az engedélyezésre, a befogadóképességre, a működtető kilétére. Gyűjtőrendszerek esetében rákérdez a szivattyúzási szerződésre. Ebben az esetben is van egy sor kérdés, amelyre a válaszok a szerződésből derülnek ki. Tisztítórendszerek esetében a berendezés paramétereiről kérdezi a tulajdonost, és itt is olyan kérdések sorakoznak, amelyekre választ ad egyrészt a termékleírás, másrészt a különféle szerződések (működtetés, karbantartás, vízminőség-ellenőrzés, szennyvíziszap-szivattyúzás stb.).

Az online űrlap elérhető a városháza főoldalán, valamint Facebook oldalán.

Bővebb információkat a varosgazdalkodas@szereda.ro e-mail címen vagy a 0266 315 120 / 249-es telefonszámon kérhetnek.

 

  • Csíkszereda Városháza sajtóirodája által szolgáltatott információk

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.